Monday, October 11, 2021

Pergerakan Rentas Negeri Dibenarkan Bagi Yang Lengkap DiVaksinasi Berkuatkuasa 11 Oktober 2021

 Alhamdulillah..




Semalam, 10 Oktober 2021 memang jadi hari yang penuh bermakna buat semua rakyat Malaysia, berita yang ditunggu-tungu bilamana PM Malaysia, Paklong Mail umum yang pergerakan rentas negeri dibenarkan bagi individu yang lengkap divaksin berkuatkuasa 11 Oktober 2021, iaitu harini lah. Memang dah lama tunggu kebenaran rentas negeri ni sebab dah lama tak balik kampung jumpa keluarga. Ada jugak yang ambik kesempatan nak pergi bercuti, jadi silakan.


Jadi, bila dah boleh kampung ni, nak kena make sure jugak yang kami balik ni tak bawak virus covid 19 ni sekali so aku pun terus ke Farmasi I Sihat sebelah Sofera Hotel nak beli saliva test kit ataupun Antigen Rapid Test (Oral Fluid). 1 test kit ni berharga RM16. Nanti sebelum gerak balik ke kampung, kita check dulu ye. Risau jugak terbawak balik virus covid ni ke kampung. Sekurang-kurangnya kalau result test ni positif, kita tak sebarkan virus ni dekat keluarga kita di kampung.


Haihhh.. jangan lah nak positif pulak. Nak balik kampung ni.... Tak pasal-pasal nanti kena kuarantin pulak. Huhuhu.



Alang-alang ke farmasi, beli la plaster luka untuk anak-anak. Mana lah tau, kang main-main kat luar, jatuh ka, luka ka, boleh la guna. Aku pun kadang-kadang guna pisau, berdarah jugak jari jemari aku ni. So beli spare. Alang-alang jugak vitamin anak-anak dah habis, aku redeem point aku dengan vitamin C with Lysine, strawberry flavour. Sebab tu lah aku suka jadi ahli dan beli barang-barang dekat farmasi I Sihat ni, sebab untungnya, apa kita beli nanti dapat kumpul point.


Point tu pulak, boleh tukar ke barang-barang yang kita nak. Jadi, jimat duit jugak lah kan. Beli sambil kumpul point.



Ternampak pulak Gentle Skin Cleanser jenama Cetaphil. Haritu ada lah sembang dengan kawan aku, dia ada rekemenkan aku cleanser Cetaphil ni, so far OK dengan dia. Buat masa ni, aku guna trial set Hada Labo, baru je guna dalam 2 minggu, trial set ni pun aku beli dari Shopee sebab malasnya nak keluar pi Watson or Guardian. Nak habiskan trial set Hada Labo ni dulu, baru lah nak cuba cleanser Cetaphil ni.




Rasa macam lebih berbaloi beli yang 250ml ni. Harga RM39.90. Ada botol yang lebih kecik, tapi takpe lah, beli yang lebih besar. Alkisahnya, muka aku teruk sangat, berjerawat, dengan parut-parut jerawat, berminyak semua ada. Aku rasa dah kurang sikit la parut jerawat aku ni guna trial set Hada Labo tu, jerawat tu tetap jugak menjengah. Acne mask ke eh? Tak pasti lah. Umur dah nak dekat 40 kot, tapi jerawat rajin pulak keluar, dah macam muda remaja pulak.


Nak habiskan trial set Hada Labo ni, lepas tu nak guna cleanser Cetaphil ni. Harap-harap jerawat dah tak keluar, parut-parut hitam pun hilang. Teringin weh nak ada kulit flawless. Hahahaa...


OK, just nak share, aku dah apply cuti start 14-19 Oktober. Balik dengan anak-anak dan adik aku je, suami aku tak boleh nak cuti, sebab hujung bulan nanti dia still nak kena ambik cuti. Semoga selamat pergi dan kembali hendaknya. Semoga jalan tak jammed teruk. Hehehee...





No comments: