Showing posts with label Derma Darah. Show all posts
Showing posts with label Derma Darah. Show all posts

Sunday, October 3, 2021

Kempen Derma Darah Bergerak Hospital Seri Manjung Bulan Oktober 2021



Pinjam gambar dari page Manjung Blood Donation. Jadual kempen derma darah Hospital Seri Manjung bulan Oktober 2021.


Ada siapa-siapa yang free harini?
Jom pergi derma darah di Aeon Manjung, Perak sama-sama nak tak??
Nahh.. aku share sekali jadual derma darah untuk sepanjang Oktober 2021 ni.


Insyaallah, aku nak derma darah harini.
Sebab dah cukup 3 bulan sejak tarikh last aku derma darah. Last aku derma darah haritu 1 Julai 2021.


Kalau dapat derma darah harini, tercapai sudah lah target 2021 aku nak derma darah 4 kali tahun ni. Harap-harap tercapai, tapi risau jugak sebenarnya, adik aku dah 2 kali try nak derma darah, tapi tak lepas.


Hemoglobin (HB) dia low, kalau tak salah aku untuk perempuan kena lebih dari 12.5. Tak pernah-pernah pulak HB dia low sampai 2 kali berturut-turut nak derma darah tak lepas.


Sekarang aku nak sambung rehat, lepas tu nak makan banyak sikit sebelum pergi derma darah. Risau pulak kang aku pitam kat sana. 









Thursday, July 1, 2021

ALHAMDULILLAH.. DERMA DARAH KALI YANG KE 5

 Assalamualaikum



Borang ni tunjuk HB aku harini 13.7, jenis darah; O


Hari ni 1 July 2021, cukup 5 kali aku derma darah. Alhamdulillah syukur Allah bagi kesihatan yang baik untuk terus menabur bakti kepada masyarakat dan insan2 yang memerlukan. Aku sebenarnya risau jugak HB (hemoglobin) aku below 12.5, sebabnya kalau below dari 12.5, tak dapat la nak derma darah. Sudahnya, aku pulak yang kena makan ubat tambah darah. Hahaha..


Second thing yang buat aku risau, samada aku boleh derma darah ke tak, alkisahnya haritu BP (blood pressure) aku tinggi. Doktor siap suruh aku monitor selang 2 hari kena check BP. So kalau BP tinggi, memang tak dapat la aku nak derma darah.


So, harini HB aku 13.7, dapat la derma 450ml darah. Masa sampai tu, aku orang ke 7 atau 8 macam tu, tapi bila tengok list tu, rupanya aku first O blood donor. Yeahhh... Mungkin team darah O harini sampai lambat sikit dari aku, so aku dapat la title Juara harini. Hehehehe..


Tunggu lagi 3 bulan, kita derma darah balik. Harapnya, dapat bantu ramai insan2 yang memerlukan. Teringat cerita adik ipar baru2 ni, lepas bersalin dia macam tumpah darah, so kena la tambah darah 1 pint. So kat sini la gunanya darah2 yang didermakan ni. 




Gambar kenang-kenangan dengan kawan2 masa first time derma darah



1 pint can save 3 lives, Give Blood Give Life


Ni antara keistimewaan yang hangpa akan dapat bila hangpa derma darah. Ganjaran pahala tu memang lah idaman kita kan, tapi ni keistimewaan yang diberikan oleh pihak hospital unuk menghargai jasa2 blood donors semua.



Moh la kita derma darah. Hehehehe...