Showing posts with label Movie Review on Netflix. Show all posts
Showing posts with label Movie Review on Netflix. Show all posts

Thursday, October 7, 2021

Movie Review on Netflix: The Guilty

Movie Review on Netflix: The Guilty 


Semalam aku layan satu movie baru di Netflix, bertajuk The Guilty. Kawan aku terkejut aku berjaya habiskan cerita tu, siap recommend movie ni dekat kawan-kawan yang lain. Katanya, cerita ni bosan. Hahahaha. So far, bagi aku, cerita ni OK. 


Just imagine, kebanyakkan scene dalam cerita ni adalah dalam call center dan bilik air. Jadi aku rasa, banyak kos penerbit ni boleh jimat. Pelakon pun tak ramai. Jadi bila pelakon tak ramai, maka kena la cari pelakon yang betul-betul berbakat untuk tarik minat para penonton.


Joe Baylor ni kalau tak salah aku seorang polis yang ada masalah baran, rasanya dia kena denda dan kena bertugas di pusat panggilan kecemasan. Tiba-tiba Joe ni dapat panggilan telefon dari seorang perempuan bernama Emily, sangka Joe ni, si Emily ni kena culik dengan suami si Emily ni yang memang sebelum ni pernah masuk penjara dan banyak rekod jenayah.


Plot twist, sebenarnya Emily tu ada masalah mental, suami Emily si Henry ni cuba nak selamatkan Emily dan anak-anak mereka, Abby dan Oliver. Ada satu masa tu, Emily ni ternampak ular dekat perut Oliver, jadi dia toreh perut Oliver ni konon-konon nak selamatkan Oliver.


Masa Joe ingat yang Emily ni kena culik, Joe ni pun ajarlah Emily cara macam mana nak lepaskan diri dari Henry, jadi dia suruh Emily cari apa-apa benda keras dan suruh hentak kepala Henry. Bila Joe sedar yang sebenarnya Emily ni la punca segala masalah, dia rasa sangat-sangat menyesal dan cuba betulkan balik keadaan.


Scene kena culik, scene dalam van, scene dekat rumah antara polis dengan Abby dan Oliver, semua ni tak ada. Kita sebagai penonton cuma boleh dengar dan bayangkan sebab semua scene tu hanya terjadi dalam telefon.


Scene yang kita betul-betul boleh tengok, keadaan Joe yang panas baran, keadaan Joe yang penuh emosi masa cuba nak call peronda untuk selamatkan Emily, dan jugak betapa kalutnya Joe nak cari polis untuk pergi tengok Abby dan Oliver di rumah. Macam mana dia nak dapatkan trust anggota polis dan peronda yang lain sebab kebetulan masa tu, Joe ni ada masalah bunuh seorang remaja lelaki.


Cerita ni bagi aku tak bosan. Jadi, silalah tengok. Aku bagi 5 bintang.


I give 5 stars to this movie since I like the whole story, there is no sex scene so it's a good movie to watch with all the family members. You need to use your own imagination skills to watch this movie since all the scenes are only shown in the call center area where Joe's received the call from Emily and some scene in the toilet. I love the emotions of Joe Baylor, he successfully show his capability to bring this character so well. So well done to the "The Guilty" team.