• News

    30 August, 2013

    KHASIAT AIR BARLI

    Bangun tengah malam, ke dapur nak basuh botol susu Emran. Ternampak bijik barli yang entah berapa lama aku beli. Tetiba anak tekak terasa nak minum barli. Gila mengada punya anak tekak, tengah-tengah malam nak minum barli. Maka, sesi merebus barli bermula. Sudahhhhnyaaaa.. Tak minum pun. Si kecik Amna dah bangun nak susu. Simpan hajat nak minum barli tu.


    Hari ni semangat, mai keja bawak sebotoi ayaq barli. Bekas ayaq tupperware ni beli dengan my BFF. Special price dia bagi. Actually ni botoi ayaq ayah Emran. Selalu dia pi keja, memang dia bawak botoi ayaq ni. Tapi memandangkan dia takdak, maka pinjam la sat.




     Meja semak samun. Cawan hijau atas tu milik ex boss, Mr. Marko K. Hihihi.




    Biji-biji barli ni tersangkut kat bawah. Kena minum sampai habis kot baru dapat bijik barli ni. Grrr..


    Aku google-google apa kebaikan minum barli ni, kan orang kata elok minum barli. So aku jumpa ni:


    Kebaikan air barli:

    1. Menyejukkan badan
    2. Melawaskan kencing
    3. Meningkatkan kesihatan buah pinggang
    4. Merendahkan kolesterol
    5. Meredakan sembelit
    6. Mencegah penyakit kanser 
    7. Mengurangkan risiko kencing manis

    4 comments:

    Unknown said...

    banyak jugak kebaikkan bali nih yer.
    tapi skrg tak leh amik lagi lah bali.. huhuhu

    sitinaminah02 said...

    kenapa kak?

    Myra Jay said...

    MJ kalau rasa nak batuk ke selsema ke or nak demam, cepat2 cari air barli, alhamdulillah bantu mengurangkan/menghilangkan ;)

    sitinaminah02 said...

    MJ, taktau pulak air barli ni boleh kurang/hilang kan batuk or selsema.. hmm.. lps ni kena try lah..

    Total Pageviews

    My Followers