• News

    28 October, 2013

    ROTI KERAS KEJUNG


     Tiap-tiap minggu aku mesti beli roti gardenia yang sebijik 7 kupang tu, bekal Emran pi rumah pengasuh. Samada inti coklat atau jagung. Aku kena make sure kat rumah ada stok roti, sebab Emran kan pemakan roti, dia tak makan nasik. Kadang-kadang Emran tak makan, mak ayah dia yang makan. Jadi, stok roti harus ada dirumah.



    Aku ni berasa sungguh teringin nak buat roti. So, google-google lah resepi nak buat roti. Tengahari tu keluar lunch siap beli semua-semua bahan nak buat roti, semangat gila nih. Semua bahan rasanya dah terpahat dalam memori. Tepung, yis kering, gula, garam, ayaq, telur. 



    Alkisahnya malam masa nak start buat roti, nota nak buat roti tu tertinggal dekat ofis plak. Tapi still rasa confident nak buat roti sebab rasa macam ingat lagi semua bahan-bahan. Dah siap-siap uli apa bagai, kena biar sejam kan. Lepas tu baru teringat lupa nak letak telur. Cissss.. tawakal saja lah. Bila pi tengok doh yang dah dibiarkan sejam tu lembut, waaaa.. berbunga rasa hati ni. Konfem jadi nih roti aku.



    Dah masuk dalam oven, bakar selama 45 minit sekali tengok roti aku jadi keras kejung. Rupanya salah time, kena bakaq dalam 25 minit saja. Adoiii.. Kejung pun kejung la, janji still boleh makan. Sekarang ni pantang tengok tepung, tangan ni menggigil rasa nak menguli buat roti. Hahahahaha...



    Tapi ada anak kecik ni macam susah la nak buat semua ni, sat-sat emran pi terpa kat dapur, sat-sat Amna merangkak pi dapur. Adoiii... Last-last aku amek doh tepung tu bagi emran gentel-gentel. Insyallah. lepas ni nak try buat roti lagi. Semangat nak buat roti takkan padam dari hati walaupun roti pertama keras kejung.



     


    Roti ni actually tak la keras mana, still boleh makan. So nak bagi berselera, aku celupkan roti ni dengan coklat, then tapau ke ofis. Licin haaaa... Sampai menjilat2 jari. Nampak benooo kata sedap haa. Hihiihi..

    1 comment:

    ♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

    rendam susu wat puding pun sedap..huhu :)

    Total Pageviews

    My Followers