• News

    28 June, 2021

    Resepi Sambal Belacan Padu Guna Chopper

    Assalamualaikum..


    Haaa.. tajuk agak panjang. Tapi just nak share 1 cara yang mudah nak buat sambal belacan. Nak makan nasik sedap2, mesti kena ada sambal belacan yang padu kan. Orang kata, baru kick! Mau tambah nasik 2,3 kali. Hahahaha…


    Alkisahnya aku bukan la jenis yang makan sambal belacan sangat, sebab tekak aku ni manja, tak boleh makan yang pedas-pedas sangat. Jadinya laki aku akan buat sendiri sambal belacan. Hahahaha.. Kesian laki aku kan. 😂


    Selalunya jugak, dia akan masukkan semua bahan dalam blender je. Senang, tapi hancur la sambal belacan dia tu. 


    Kisahnya, haritu aku ada beli chopper manual dekat shopee. So aku pun cuba la buat sambal belacan pakai chopper tu. 


    Bahan-bahan yang diperlukan:

    Cili hijau 10 biji, cili merah sebijik, gula sikit, garam sikit, air limau sikit, air asam jawa sikit dan belacan

    Masukkan semua bahan ke dalam chopper dan tadaaa…


     
    So lepas ni senang la nak buat sambal belacan.
    Guna je chopper. Ok, pakat2 pi beli chopper lekaih, senang keja hangpa.



    2 comments:

    iam.umiFuzy said...

    wahhh brilliant..next time kalau malas, saya boleh guna jugak tapi first kena beli chopper tuu

    iam.umiFuzy said...

    nak dapat iklan kat blog macam www.iamfuzy.com? add saya kat FB dan saya akan cuba bantu

    Total Pageviews

    My Followers