• News

    14 August, 2021

    Penangan Vaksin Dos Ke 2

    Penangan Vaksin Dos Ke 2


    10 Ogos 2021 bersamaan Awal Muharram, ni tarikh untuk aku cucuk dos ke 2. So aku pun macam biasa la, cari baju yang sesuai, semangat kali ni iron tudung bawal, kan nanti nak tangkap gambar ‘saya dah lengkap 2 dos vaksin’, mesti la kena pakai lawa-lawa. 


    Jadinya haritu aku pun pi la cucuk macam biasa. Servis memang laju. Tak payah nak tunggu lama-lama pun, dari time aku gerak dari rumah, sampai aku sampai balik ke rumah, tak sampai sejam pun. By the way PPV Sejati Maternity ni tak la jauh sangat dari rumah aku, cuma aku nak bagitau yang the whole process tu memang smooth sangat. Yang buat hang kena tunggu lama pun, sebab kena rehat dalam bilik lepas kena cucuk tu.


    So lepas dah cucuk, aku pun balik rumah. Masih Ok masa ni, since company aku memang tak declare Awal Muharram ni sebagai public holiday,
    maka kena la sambung kerja balik. Dah petang aku dah mula rasa lenguh tangan tempat kena cucuk vaksin tu. Haihhh.. aku dah cuak, tapi still steady, harap-harap tak demam, kebetulan laki pulak takde, duty pulak harini. Siang tu aku minum banyak air, termasuk lah sebotol air 100 plus yang memang aku dah beli awal.


    Malamnya, sebelum tido, aku telan 2 bijik panadol activfast sebab aku dah mula rasa lain macam. Ehh.. ni macam nak demam. Petang tu aku ada tido sekejap, aku siap rasa menggigil. Sebab tu malamnya aku tak fikir banyak, terus telan panadol.


    Dalam pukul 4 pagi aku terjaga, aduhh demam lah pulak. Nak tido balik dah susah, tapi cuba jugak tido dengan harapan lepas bangun tido, demam aku dah baik. Bangun pagi terus update kawan-kawan, bagitau aku demam. Kawan aku offer untuk take over sikit kerja aku, Alhamdulillah. Aku pun bagitau laki aku yang aku tak sihat, sebab masa tu dia belum balik dari duty. 


    Paginya, aku telan lagi 2 biji panadol. Lepas tu tido sekejap, kepala ni memang sakit sangat, pening pun ada. Nak buka mata pun tak boleh. Satu badan ni rasa sakit. Lemah je rasa badan ni. 


    Bila rasa dah Ok sikit, aku bangun on laptop, buat kerja jugak sebab takut nak susahkan orang lain. Lagipun banyak jugak kerja aku yang pending. Aku pun terus order laksa 1, nasi ayam 2, nasi Ayam buttermilk dengan Kak Azizah, mintak dia hantar makanan awal sebab aku memang tak larat dah nak masak. Suami aku masa ni belum balik lagi. Aku dengan anak-anak je kat rumah. Ni lah pengorbanan jadi isteri tentera, bukan everytime hang sakit, suami ada kat sebelah. Tibeeee… heheheehe.


    Bila petang tu suami aku dah balik, aku mintak dia belikan lagi air 100 plus, dan malamnya lepas maghrib aku telan lagi 2 bijik panadol. Sambung rehat sekejap, dalam pukul 10 malam macam tu badan aku dah rasa berpeluh-peluh. Alhamdulillah, dah rasa sihat sikit. Tapi pening dan sakit satu badan tu tetap ada lagi. Bangun lah aku ke dapur, masak megi kari sebab teringin weh nak makan megi time tak sihat ni. Letak cili 2 biji, letak pulak telur. Perghhhh… sedappppp….


    Esoknya dah tak demam, tapi masih rasa sakit-sakit badan lagi, kiranya recovery process tu masih going on and on. Hehehehe.. Harapnya vaksin yang dicucuk ke dalam badan aku ni, boleh build up aku punya antibodi, dan boleh protect diri aku just in case aku positif covid, tapi demi Allah, aku takmau kena covid or apa-apa virus ni, aku fikir anak-anak je. 


    Anak-anak dah la tak dapat apa-apa vaksin, sebab tu aku belikan anak-anak vitamin yang Ok sikit untuk depa, hari-hari aku make sure anak-anak aku makan vitamin. 





    Ni haa si Aleeya, ratu vitamin dalam rumah ni. Nasib baik tak susah nak suruh dia makan vitamin, yang paling tak suka makan vitamin, si Amna, sampai nak muntah, padahal makan petai elok pulak. Geram je rasa. Hahahaha.





    6 biji panadol ActicFast dan beberapa keping koyok jugak aku guna. Sangat membantu.





    2 botol air 100 plus 500ml berjaya dihabiskan, termasuk jugak berapa mililiter air kosong.





    Mintak laki aku belikan benda ni, sebab petang tu aku rasa badan panas sangat, berapa belas ringgit ntah, beli dekat Farmasi I Sihat. Lega,, dah tak demam masa ni 😂




    Next, aku nak beli pulse oximeter ni, sebab tengok dalam telegram MKN atau KKM, nampak ada hashtag #1keluarga1Oximeter ni. Tak salah aku, Oximeter ni function dia untuk check bacaan oksigen dalam badan kita. Tapi kalau nak beli, baik beli yang ada certified, beli fake nanti bacaan dia tak berapa accurate pulak. 


    So sampai sini dulu cerita aku pasal pengalaman lepas kena cucuk vaksin dos ke 2. Cerita ni sekadar nak kongsi apa yang jadi dekat aku, sebab kesan lepas kena cucuk ni, tak sama untuk setiap orang, depends dekat badan masing-masing. Kawan aku lepas cucuk vaksin, tak demam pun, just sakit tangan je, so kesan dia tak sama. Ada yang dos pertama  demam, dos kedua tak demam pulak. Sorry ye kalau ada few facts yang salah dalam ni, aku share berdasarkan pengalaman aku sahaja.


    Bye, sekian terima kasih.


    No comments:

    Total Pageviews

    My Followers