Saturday, November 13, 2021

BLOGGER OR YOUTUBER

Assalamualaikum


Aku dah lama ada blog aku ni, masa aku bujang lagi. Kalau tak salah aku masa tu, aku dah kenal laki aku. Mungkin dalam fasa atau bibit-bibit percintaan lah kot. Tapi aku start tulis blog bukan sebab nak share cerita cinta aku. Saja nak menulis agaknya masa tu, mungkin jugak sebab bosan. 😂


Bila dah ada blog, rajin jugak lah blogwalking ke blog kawan-kawan, dan ramai jugak lah kawan blog yang aku masih ‘berkawan’ di Facebook. Tak pasti kalau depa masih aktif tulis blog, yang pasti aku pun baru nak mula aktif balik dekat blog, padahal ada satu masa tu, aku sangat-sangat malas dan terlupa password blog aku. Kahkahkah.


Pernah jugak dalam setahun, ada satu entry saja! Hahaha. Sibuk besarkan anak-anak kot. 


Bila adik aku share pasal sepupu aku yang jadi Youtuber, eh best jugak. Dah dapat income dari Youtube jugak lah sepupu aku tu, bukan kaleng-kaleng. Mulanya dia buat video pasal masak-masak, tapi lepas tu dah tukar ke cerita pasal kisah benar, yang sempat aku tengok dia cerita pasal kes Mona Fendy, kes pembunuhan apa lagi entah.


Aduh! Gigih jugak ye nak kena cari maklumat dan info pasal semua tu. Aku dah la tak berapa nak rajin. Hahaha. Ada jugak yang buat video pasal masak-masak, masalahnya aku ni masak pun tak berapa pandai. 


Tapi sebab nak jugak jadi Youtuber dan konon-konon nak dapat income dari Youtube macam orang lain, aku pun buat jugak akaun Youtube. Hahahaha. Sudahnya apa, ada la berapa belas subscribers, kahkahkah sendunya.


As a youtuber, kalau nak start earn income, youtube channel kita tu haruslah ada seribu subscribers dan berapa jam tontonan entah. Dengan subscribers aku yang sendu berbelas tu, kirim salam lah! Sampai tahun depan pun belum cukup seribu subscribers tu. 😂


Jadi blogger pun tak berjaya, jadi youtuber pun tak berjaya. Begitulah kisah sedih aku. Hahaahha. Buat masa sekarang ni kan, sejak blog aku dah connected dengan Google Adsense, aku ni hari-hari lah berangan, Ya Allah, bestnya lah kalau aku dapat earn income dari blog aku ni. 😂


Lepas tu kan, kalau income aku dah masyuk, mau jugak aku bagi surat resign dekat boss aku dengan muka bangganya sebab aku nak jadi fulltime blogger. Kahkahkah. Sumpah berangan teruk!


Aku terjumpa satu quote yang menarik, tak pasti dari mana, Pinterest ke Facebook. Aku share sini ye. “ Every successful person, has a painful story. Every painful story, has a successful ending. Accept the pain and get ready for success”.


☺️




No comments: