• News

    10 January, 2022

    Organic Instant Oats boleh turunkan kadar kolestrol tak?

    ​Balik kerja petang tadi, aku ke Speedmart sebab nak beli sabun basuh, kebetulan minyak masak kat rumah pun dah habis. Tengok sana sini orang komplen pasal minyak masak takde. Haihh.. mana pi semua minyak masak eh? Nasib baik dekat Speedmart tadi ada stok minyak masak, so beli lah sebotol. Saja restock siap-siap, kang tengah-tengah syok masak, sekali minyak masak dah habis. Mesti kuciwa!


    Belek-belek 3 in 1 Quaker Oat coklat yang aku pernah beli sebelum ni, sebab stok dekat ofis dah nak habis. So ter perasan lah pek CED Organic Instant Oats ni. Harga RM6.90, berat dalam 500gram. Katanya, 100% organic pesticide free. Apa benda ntah pesticide free ni. Hahahaha…




    Dekat pek ni ada tulis, lowers cholesterol, high in beta glucan, no preservative dan European grown. Wahhh… oat ni ditanam di negara Europe kah? Hahaha…


    Why organic?


    It says here that organic oats free from pesticide and chemicals


    Organic food is not genetically modified, it is from nature


    Organic food consumption promotes healthier and greener earth


    Sebaiknya, memang kita kena cari atau utamakan makanan yang sumbernya dari bahan-bahan organik. Contohnya kan, sayur-sayur organik, buah-buah organik, ayam organik. Memang baik untuk kesihatan kita, walaupun harga makanan organik ni mahal sikit.


    Aku mula consume oat ni bukan apa, sejak kolestrol makin tinggi dan affect aku punya blood pressure @ tekanan darah, maybe dengan consume oat ni, sekurang-kurangnya boleh lah turun kan kadar kolestrol dalam badan aku ni.


    Asyik minum minuman berkafein je kan, cuba je lah ambik organic oats macam ni. Selain dari dapat turunkan kadar kolestrol, baik jugak untuk kesihatan. Doa kan kesihatan aku bertambah baik ye. 





    Organic instant oats recipe yang tertulis dekat belakang pek organic instant oats ni. Nanti boleh try!

    No comments:

    Total Pageviews

    My Followers