Monday, June 28, 2021

TIDURLAH WAHAI PUTERA PUTERIKU

 Assalamualaikum...

Geram la dekat budak2 ni.. Esok pagi ada PDPR, online class pukul 8 pagi

tapi semua pakat tak tidoq lagi. Dok cerah bijk mata tengok cerita Love Elsa.


Cerita Love Elsa ni, esok petang pun boleh tengok balik, kan ada ulangan. 

Tapi tak jugak nak tidoq awai. Esok pagi kalau hampa semua tak bangun, mama jirus ayaq. 

Biaq padan muka. 


Struggle sungguh pagi2 nak kejut depa bangun tidoq. Sebab tu la aku selalu harap

yang ustaz / ustazah buat kelas offline, tak pun bagi link youtube dan jawab soalan dalam google form tu. Hahaha... 


Jadi mak bapak time covid ni memang mencabar. Melainkan anak2 hampa tak masuk sekolah lagi.

Hmmm....







Resepi Sambal Belacan Padu Guna Chopper

Assalamualaikum..


Haaa.. tajuk agak panjang. Tapi just nak share 1 cara yang mudah nak buat sambal belacan. Nak makan nasik sedap2, mesti kena ada sambal belacan yang padu kan. Orang kata, baru kick! Mau tambah nasik 2,3 kali. Hahahaha…


Alkisahnya aku bukan la jenis yang makan sambal belacan sangat, sebab tekak aku ni manja, tak boleh makan yang pedas-pedas sangat. Jadinya laki aku akan buat sendiri sambal belacan. Hahahaha.. Kesian laki aku kan. 😂


Selalunya jugak, dia akan masukkan semua bahan dalam blender je. Senang, tapi hancur la sambal belacan dia tu. 


Kisahnya, haritu aku ada beli chopper manual dekat shopee. So aku pun cuba la buat sambal belacan pakai chopper tu. 


Bahan-bahan yang diperlukan:

Cili hijau 10 biji, cili merah sebijik, gula sikit, garam sikit, air limau sikit, air asam jawa sikit dan belacan

Masukkan semua bahan ke dalam chopper dan tadaaa…


 
So lepas ni senang la nak buat sambal belacan.
Guna je chopper. Ok, pakat2 pi beli chopper lekaih, senang keja hangpa.



Blogger Plus

Assalamualaikum..

Aku baru jumpa apps ni, so tak pasti la apps ni OK ke tak untuk aku guna pada masa akan datang untuk update blog aku.

So far setakat ni aku ada buat blog baru dekat wordpress, tapi honestly aku sayang sangat dekat blog lama aku ni sebab blog ni simpan banyak kenangan untuk aku, sebabnya aku start menulis dari zaman aku bujang, kahwin, beranak pinak. Hahaha.. Jadinya, blog ni sangat2 lama.

Cuma yang aku frust sikit, aku ada masalah nak link kan blog aku ni dengan google adsense. Best kan kalau menulis lepas tu dapat earn income, sapa takmau kan, walaupun benda yg hang update tu bukan la benda yg berilmiah sangat. Hahahaha…

Sapa2 kat luar sana, yang boleh tolong tengokkan blog aku ni, macam mana nk link kan blog aku ke google adsense, tolong la contact aku dekat email aku sitinaminah02@gmail.com.

Nanti aku bayar la upah.. hehehe..

Ok la, ada masa aku update lagi.