Sunday, November 14, 2021

Welcome To Long Distance Relationship Life

Assalamualaikum 


Suami aku baru je gerak dari Manjung ke KL. Esok akan memulakan tugas di tempat baru. Aku asalnya cuba berlagak rileks tapi akhirnya airmata aku tumpah macam air terjun. Sumpah tak dapat tahan airmata ni walaupun aku dah cuba tahan.


Sampai ke saat aku menaip cerita ni, aku masih lagi menangis. 


Suami di tempat baru, aku dengan anak-anak disini. Aku tengok anak-anak rileks je sambung tengok TV, macam nothing happend, padahal lepas ni papa depa dah takdak kat rumah macam selalu. Papa yang selalu imamkan solat jemaah, yang selalu ajar depa mengaji. Yang selalu jugak masak untuk kami semua.


😭


Lepas ni aku kena kuat demi anak-anak. Dekat sini memang kami takde sapa-sapa, sedara mara pun takdak. Lepas ni tak boleh stayback lama-lama dekat office, kena balik on time sebab kesian anak-anak. Kalau dulu ye la, suami balik keja awal, boleh tengokkan anak-anak.


Aku harap aku dan anak-anak mampu tempuh cabaran dan ujian ni dengan baik. Semoga suami aku baik-baik dekat sana, dan kami jugak baik-baik dekat sini. Semoga Allah permudahkan segala urusan kami semua. 


Walaupun ramai orang cakap Manjung - KL tu tak la jauh kalau nak di bandingkan dengan Manjung - Johor, atau Manjung - Sabah, tapi aku je yang hadap benda ni, you not in my shoes. 


Ok, nak sambung teriak. 😭


Doakan kami ok ye. 😭




Saturday, November 13, 2021

BLOGGER OR YOUTUBER

Assalamualaikum


Aku dah lama ada blog aku ni, masa aku bujang lagi. Kalau tak salah aku masa tu, aku dah kenal laki aku. Mungkin dalam fasa atau bibit-bibit percintaan lah kot. Tapi aku start tulis blog bukan sebab nak share cerita cinta aku. Saja nak menulis agaknya masa tu, mungkin jugak sebab bosan. 😂


Bila dah ada blog, rajin jugak lah blogwalking ke blog kawan-kawan, dan ramai jugak lah kawan blog yang aku masih ‘berkawan’ di Facebook. Tak pasti kalau depa masih aktif tulis blog, yang pasti aku pun baru nak mula aktif balik dekat blog, padahal ada satu masa tu, aku sangat-sangat malas dan terlupa password blog aku. Kahkahkah.


Pernah jugak dalam setahun, ada satu entry saja! Hahaha. Sibuk besarkan anak-anak kot. 


Bila adik aku share pasal sepupu aku yang jadi Youtuber, eh best jugak. Dah dapat income dari Youtube jugak lah sepupu aku tu, bukan kaleng-kaleng. Mulanya dia buat video pasal masak-masak, tapi lepas tu dah tukar ke cerita pasal kisah benar, yang sempat aku tengok dia cerita pasal kes Mona Fendy, kes pembunuhan apa lagi entah.


Aduh! Gigih jugak ye nak kena cari maklumat dan info pasal semua tu. Aku dah la tak berapa nak rajin. Hahaha. Ada jugak yang buat video pasal masak-masak, masalahnya aku ni masak pun tak berapa pandai. 


Tapi sebab nak jugak jadi Youtuber dan konon-konon nak dapat income dari Youtube macam orang lain, aku pun buat jugak akaun Youtube. Hahahaha. Sudahnya apa, ada la berapa belas subscribers, kahkahkah sendunya.


As a youtuber, kalau nak start earn income, youtube channel kita tu haruslah ada seribu subscribers dan berapa jam tontonan entah. Dengan subscribers aku yang sendu berbelas tu, kirim salam lah! Sampai tahun depan pun belum cukup seribu subscribers tu. 😂


Jadi blogger pun tak berjaya, jadi youtuber pun tak berjaya. Begitulah kisah sedih aku. Hahaahha. Buat masa sekarang ni kan, sejak blog aku dah connected dengan Google Adsense, aku ni hari-hari lah berangan, Ya Allah, bestnya lah kalau aku dapat earn income dari blog aku ni. 😂


Lepas tu kan, kalau income aku dah masyuk, mau jugak aku bagi surat resign dekat boss aku dengan muka bangganya sebab aku nak jadi fulltime blogger. Kahkahkah. Sumpah berangan teruk!


Aku terjumpa satu quote yang menarik, tak pasti dari mana, Pinterest ke Facebook. Aku share sini ye. “ Every successful person, has a painful story. Every painful story, has a successful ending. Accept the pain and get ready for success”.


☺️




Friday, November 12, 2021

TOPUP STOK FACE MASK K94

Assalamualaikum..


Sejak dah masuk office ni, dah kembali work from office ni kan, haruslah nak kena ada stok face mask. Sebab face mask ni dah jadi benda wajib, kalau nak pergi atau masuk mana-mana premis, memang wajib dah, kena pakai face mask. Kalau tak pakai face mask, boleh kena saman. 


Sanggup ke nak bayar face mask mahal-mahal?

Bukan sebab kena saman semata-mata, pakai face mask ni sebenarnya salah tu cara kita nak protect diri kita dari kena covid. Jadi, pakailah face mask dan amalkan social distancing. Kemainnnn… dah macam jadi Duta KKM. Kehkehkeh..


Ok, sambung balik pasal face mask. 😂


Face mask ni pulak, kalau dah pakai sampai sehari suntuk, mana boleh nak recycle atau esoknya nak pakai balik, kena buang. Melainkan kita guna cloth face mask, yang boleh cuci dan guna balik. Maka, haruslah kita topup stok face mask kita. Jadi, baru-baru ni aku pun belilah stok face mask, kalini memang aku beli jenis face mask K94.


Face mask K94 yang aku beli ni ada 2 jenis, first jenis hijab dan second jenis kena sangkut dekat telinga, ni leceh sikit kalau nak pakai, kena ada extension, tapi aku saja lah beli sebab ok je pakai dengan extension. Hahahaha. Nak bergaya ni, mesti kena gigih orang kata.


Aku beli 3 warna kali ni, ada warna putih, hitam dan juga biru. Since 2 hari lepas dah sampai stok face mask K94 aku ni, jadi aku belanja lah face mask K94 ni dekat kawan-kawan perempuan aku dekat office. Sebab mostly kawan-kawan aku pakai face mask jenis neutrovis yang biasa tu. Jadi bagi lah depa pakai jenis K94 ni pulak.


Harga pun takla mahal sangat. Ni haaa aku share harga yang aku beli dekat shopee. Memandangkan stok face mask aku masih banyak, termasuk face mask Neutrovis jenis hijab yang aku beli sebelum ni, aku syak mungkin dalam masa sebulan dua ni aku tak perlu dah nak topup stok face mask baru. Hehehehe..




Memandangkan jugak kulit aku muka aku ni jenis yang sensitif dan senang naik jerawat, so far setakat ni, hanya face mask jenis Neutrovis je yang agak sesuai dengan aku, honestly banyakkkk gila jerawat naik dekat kawasan pipi dan dagu ni. Sampaikan aku terpaksa jugak tukar pencuci muka, currently I’m a proud user of Cetaphil. Haaa terpaksa tukar pencuci muka gara-gara muka naik banyak jerawat. 😂



Nak share gambar aku pakai face mask baru beli. Hehehehe.. Ni stok lama face mask K94 yang aku beli dengan another shopee seller, stok lama ni dah habis, kebetulan masa balik Kedah haritu, mak aku berkenan pulak face mask macam ni. Hahahaha… Aku pun bagi je la stok yang ada dekat aku masa tu dekat mak.





Hai, cun tak saya? 


Ok, sekian saja update saya buat hari ini. Kalau rajin, saya update lagi 😂