• News

    20 August, 2021

    TIPS NAK SETELKAN HUTANG PTPTN DENGAN CEPAT

     Assalamualaikum.


    Sempena hari jumaat yang mulia ini, aku nak share tips yang aku guna masa aku nak settle kan hutang PTPTN aku. Untuk pengetahuan semua, aku ada 2 jenis pinjaman pelajaran, 1 masa diploma dan 1 lagi masa degree. Jadi masa diploma tu pinjaman pelajaran ditawarkan adalah pinjaman MARA manakala masa degree adalah PTPTN.


    Jadi kena bear in mind, yang hutang ni WAJIB kena bayar. Tak kira la hangpa habis belajar ka tak habis belajar ka, hangpa rasa interest yang depa charge tu melampau ka, benda ni tetap hangpa kena bayar. OK, faham noh kat situ.


    Ok, cara nombor satu yang adik-adik boleh buat adalah dengan score dan pastikan dapat keputusan yang cemerlang, tak salah aku, pinjaman pelajaran tu akan tukar jadi biasiswa. Jadi kalau biasiswa, confirm lah kan tak kena bayar balik. Haaa kan dah seronok kat situ. Orang lain berhempas pulas nak bayar balik pinjaman pelajaran, kita steady je kerja 2,3 bulan dah boleh bayar down payment kereta. Best kan??


    Cara nombor dua yang adik-adik boleh guna pakai, adalah dengan cara bayar dengan amount yang agak besar, baru la nampak jumlah hutang tu macam "eh, banyaknya kurang". Tapi kalau jenis yang tak berduit macam aku ni, aku bayar la setiap bulan 100. Sebab masa tu gaji aku kecik, tapi memikirkan yang hutang tu wajib kena bayar, dan fikir jugak masa tu, kalau aku tak bayar balik pinjaman aku ni, macam mana pulak budak-budak baru yang nak belajar, keluarga susah macam aku nak sambung belajar. Jadi, kalau ada lump sum money atau duit yang banyak, hangpa boleh setelkan pinjaman tu secara berperingkat, contoh bayar 4, 5 kali terus settle. Cara macam ni kalau kita berduit lah ye...


    Cara ketiga which is cara yang aku guna untuk setelkan hutang PTPTN aku iaitu dengan buat bayaran balik pinjaman pelajaran melalui akaun ke 2 KWSP adik-adik.


    Cara ni sebenarnya gabungan cara ke 2 dan ke 3. Masa tu aku ingat lagi, gaji aku ni sikit sangat kalau nak dibandingkan dengan kawan-kawan lain. Malu sebenarnya dengan kawan-kawan lain yang dapat kerja bagus, gaji pun alhamdulillah bagus. Aku betul-betul struggle, dengan family pun tak senang, tapi aku gagahkan diri jugak nak setelkan hutang MARA dan PTPTN aku.


    Disebabkan aku grad tak berapa cemerlang, jadi aku still terpaksa bayar study loans aku, tapi MARA tak la banyak yang aku kena bayar. Alhamdulillah, aku dapat setelkan hutang MARA tu. Lega! Sebabnya aku risau, kawan ayah aku yang jadi penjamin masa aku nak ambik loan MARA tu, jadi aku takmau, disebabkan aku, Pakcik Baharum akan ada masalah pulak, jadi gigih la dengan gaji tak seberapa, aku bayar jugak loan tu sikit-sikit.


    Struggle weh, memang struggle! Gaji kecik, nak bayar sewa rumah, makan minum, tambang bas lagi. 


    So bila dah setelkan loan MARA, aku fokus pulak dekat PTPTN. Bayar la sebulan 100, kadang-kadang tak cukup duit, bayar je 50. Tapi macam tak luak-luak pun duit ni. Alhamdulillah, ada duit lebih, aku bayar 500. Eh, bila bayar banyak, nampak banyak pulak kurang. Aku happy sangat. Jadi, aku pun still maintain bayar 100 sebulan, kalau ada lebih, aku bayar lebih. 


    Kebetulan masa tu biras aku kerja PTPTN, dia cakap, boleh bayar pakai akaun ke 2 KWSP kita. Aku pun tanpa berfikir panjang, sebab memang nak sangat setelkan PTPTN ni dengan cepat, aku mintak dia tolong, so terima kasih Ita tolong hal-hal document masa nak setelkan PTPTN haritu. Jadinya, setiap kali lepas KWSP declare dividen, aku terus keluarkan akaun ke 2 aku, bayar PTPTN. Memang lah lambat, sebab masa tu akaun ke 2 aku tak banyak pun, dah pernah keluar banyak kali jugak, bayar MARA, keluarkan masa beli rumah, jadi setiap tahun selepas KWSP declare dividen, memang aku akan keluarkan untuk setelkan pinjaman PTPTN aku.


    Alhamdulillah, setelah bertahun-tahun berhempas pulas, akhirnya lepas anak ke 4, baru lah aku berjaya setelkan pinjaman PTPTN aku. Satu perasaan yang amat lega. Masa aku setelkan pinjaman PTPTN aku, berlambak lagi sebenarnya kawan-kawan aku yang masih belum setelkan pinjaman PTPTN depa, walaupun ada yang kerja lebih bagus dari aku. 


    Bukan aku nak condemn yang depa lambat habiskan loan PTPTN depa, tapi aku cuma nak bagi semangat, jangan rasa down kalau kita kerja kurang bagus, gaji sikit dari kawan-kawan yang lain, janji kita fokus, Insyaallah Allah akan mudahkan urusan kita.


    Ada jugak kawan-kawan aku yang cakap, eh sayang la nak keluarkan duit KWSP, sebab dividen tinggi, maka depa pun keep on continue bayar bulan-bulan. Tak kisah lah rugi ke apa, sebab fokus aku, nak setelkan hutang atau pinjaman pelajaran aku. Duit tak boleh bawak ke mati, tapi kalau hutang ni, sentiasa dok ikut kita walaupun kita dah mati. Hahaha.. Gituuuu...


    Sekarang ni, setelah 4 tahun lebih, aku bebas dari hutang PTPTN aku. Yeahhhh.. Lega. Sekian sahaja cerita dari aku, kalau ada salah dah silap, mintak ampun ye. OK, baiii....











    No comments:

    Total Pageviews

    My Followers