• News

    14 October, 2010

    CIKGU YANG PUTIH GEBU

    NOMBOR SATU, SEORANG CIKGU.
    NOMBOR DUA, PUTIH.



    Ni syarat utama makcik sebelah rumah aku masa nak cari bini untuk anak lelaki beliau. Anak lelaki makcik ni kerja hebat jugak. Graduan, kerja hebat, walaupun muka tak sekacak mana. Har har har. Bukan niat nak mengutuk okeh. Tapi, aku kan jujur orangnya. Aku cakap benda yang betul.



    Merata tempat jugak makcik ni terjah, semata-mata nak cari calon menantu seorang cikgu, dan putih. Pergi merisik dua, tiga kali, akhirnya jumpa jugak. Bukan cikgu tuisyen, tapi cikgu betul lah, yang ajar kat sekolah tu haaa. Setakat cikgu tuisyen cabuk tu, aku pun layak ajar. Tapi, untuk budak darjah satu saja kot. Hehe.



    Makcik sebelah rumah aku ni peseng bangga jugak bila dapat berbesan dengan orang kaya. Aiyoooo.. Di canang-canang sampai fedap jugak aku nak dengar. Tapi layan jugak cerita hot makcik tu, tak layan kang kata aku sombong pulak.



    Dah dua, tiga bulan lepas kenduri, aku pun peseng geng terjah abang rambut ketak jugak, sebok jugak nak tau apa perkembangan menantu baru makcik sebelah rumah. Slow je makcik tu bagitau aku, menantu tak reti masak. Anak lelaki makcik ni pulak peseng orang Kedah pure, hari-hari nak makan kari a.k.a gulai (orang Kedah tak sebut kari okeh, kami sebut gulai).



    Aku dalam hati terus ketawa riang gembira. Nak gelak depan-depan kang terasa plak makcik ni. Hari tu very the demanding nak cari menantu cikgu, putih bagai. Aku yang sebelah rumah ni harreeemmm tak pandang. Kah kah kah.





    Lawa tak awek ni? 
    

    32 comments:

    AngahSayang2314 said...

    kalau angah macam tue cemburu tak??? hehehe

    Amir Syahir said...

    cunnnn.

    Pala Maldini said...

    mekap tebal sangat la..

    eh, tu taik lalat ori ke dilukis ?

    kata kila said...

    seram pulak aku tgk awek tu

    Tijah said...

    kahkahkahhh. putih gebu punya pasal? kena la redha makan tolo mato kobau + kicap hari2 anak macik tuuu...

    Unknown said...

    keh2 memang best dapat makcik camni..ngee

    ZR said...

    ahahahhaha..gelak kan makcik tu...tp leh belajo kan..setakt gulai ape la hal pun..kate ceegu...

    -MsGoodNite- said...

    rilek la... ramai pun org skrg ni kurang pandai masak...pasal keje pagi balik petang. ala, sonang bai tu.. apedehal sgt masak gulai.. gua pun tak pandai!

    kah kah kah!

    Relevan said...

    Gambo awek mana ko jumpa ni?..ada iras macam Saira Banu..heroin nestan zaman 70an..

    Carnation said...

    bongok nasib baek aku tak tgk gambo time tgh malam
    bulih bawak mimpin seram kot

    Cik Anita said...

    hahaha.
    nak gelak jugak!
    tapi tak baik tau gelak camgitu.kih3

    Days said...

    muke cntik xreti masak? failure semata-mata hehehe

    tehr said...

    awek mana tu?
    cikgu gak ke? ngajar kat mana?
    hehehe

    sahromnasrudin said...

    wahhhhh..hang ckp pasai gulai..teringhat gulai mak mertua aku..mmg sedap sungguh.....tunggu aku lik kampong nanti huhuhuhuh

    ahmad humairi said...

    salam,

    sedey dulu...ketawa kemudian,
    ketawa dulu...menangis kemudian....

    ...mana satu pilihan hati?

    pastikan jangan terasalah pilih.

    Mario said...

    setakat tak tau masak...bole bljr...sikit punya hal... tak baik gelakkn org tau...ekeke

    HaN WarreN said...

    aku cantik dan pandai masak..pesal x cakap awal2?? tapi aku pon pon skit ;p

    sitinaminah02 said...

    angah,

    kah3x. langsung tak cemburu. uwekkk!!

    sitinaminah02 said...

    hiro,

    thanks puji gua cun! thanks bebeh

    sitinaminah02 said...

    pala maldini,

    grrr.. rasa2 taik lalat ori lah..

    sitinaminah02 said...

    kila,

    before aku upload dlm ni, nampak macam cun, bila ramai ckp seram, aku tgk balik, konpem seram dowhhhh..

    har har har

    sitinaminah02 said...

    kak tijah,

    abeh muka pun bulat macam telo! kah kah kah

    sitinaminah02 said...

    shah iznan,

    jiran sbelah rumah je. ;p

    sitinaminah02 said...

    kazaztan team,

    betul, janji rajin masuk dapur. tak smestinya gulai, masak yang simple2 pun ok.

    sitinaminah02 said...

    msgoodnite,

    ekceli kan, gua pun tak pandai buat gulai. melantak memang pandai. hor yeahhh

    sitinaminah02 said...

    relevan,

    aku curik dari arkib email aku yang lama2. tak tau la gambar sapa nih.

    cun tak?

    sitinaminah02 said...

    6 september,

    seram ka? alaa.. muka lu pun seram jugak kan..

    kah3x

    sitinaminah02 said...

    anitadahah,

    tu lah, dah insaf. tak jadi nak gelak.


    (senyum tak pe kan??)

    sitinaminah02 said...

    days,

    tak macam kita kan. dah lah comel dan gojes, pandai plak tu.


    (lu pandai temberang)

    sitinaminah02 said...

    tehr,

    itu pelakon kot weh. gua main taram je letak gambar beliau kat sini. har har har.


    sahromnasrudin,

    weh, nanti jgn lupa mai makan gulai batang pisang masa kenduri aku nanti.

    hehe.


    ahmad humairi,

    saya pilih jawapan yang C. muktamad!


    Mario,

    alamak. mintak maaf la ustaz mario. janji tak gelak lagi.


    (senyum)



    HaNTwO,
    alaaa..dah melepas.kalo tak, boleh ejas ko.

    pon pon apa?

    cikpia said...

    sah2 la aku tak layak jadik menantu makcik tu.......... he he........ aku itam manis, engineer plak tu............ ha ha...... riaknya riaknya!!!!

    Anonymous said...

    Thanks for an idea, you sparked at thought from a angle I hadn’t given thoguht to yet. Now lets see if I can do something with it.

    Total Pageviews

    My Followers