• News

    29 June, 2010

    SEDIAKAN PAYUNG SEBELUM HUJAN

    Pepatah Melayu ada sebut, sediakan payung sebelum hujan. Bangsa lain aku tak pasti mereka ada guna atau tidak pepatah seperti ini. Situasi yang paling senang nak fahamkan kanak-kanak ribena di luar sana, makanya cikgu dan cikgi mengguna pakai sebelum nak keluar rumah, sila bawak payung. 


    Tapi untuk golongan dewasa pembaca blog sekelian nak faham dengan lebih mudah, kot-kot korang ada ter missed kelas bahasa, pepatah sediakan payung sebelum hujan lebih tepat diguna pakai bila, kaum-kaum wanita semua, sila spare pad (tuala wanita) sekiranya hendak ke mana-mana. 


    Jadinya, bila kebocoran, pad sudah ada tanpa perlu meminta-minta dengan kawan. Sekiranya pampers anak anda kehabisan, mungkin pad anda juga boleh dipinjam. Begitu la sebaliknya. 


    Sekian saja tajuk syarahan saya pada hari ini, wabillahhittaufik wasalammualaikum warahmatullahhiwabarakatuh.

    11 comments:

    tasekM said...

    kengkadang lupa yangggg.... he he.



    .

    sitinaminah02 said...

    kak tas,
    nebermind. yu can boro pampers anak yu.



    hehe.

    hanie said...

    dalam kereta aku ada pampers cap mami poko..

    kes kakak aku selit pampers anak dia kat seat belakang.. haihh..

    sitinaminah02 said...

    hanie,

    ko kencing ahh. ritu pad ko abeh kan, pastu ko sental mami poko.

    haha.

    ardzmarn said...

    sediakan pad sebelum kebocoran..

    nak kena buat kamus pepatah melayu moden nih...



    :)
    terlajak kereta boleh diundur, terlajak kapal terbang lu pikirlah sendirik.

    sitinaminah02 said...

    ADZMAN,

    eh, camne nak taip nama ko yg sungguh unik ni. keyboard aku cap ayam je ni. haha.


    terlajak kapal terbang, sila lah gostan. haha. tau ker gostan tu apa? haha.

    makwe joni said...

    hah....aku baru je mintak pinjam menda tu kat akak kedai pengantin tu ...

    ::cdot the dot:: said...

    cina cakap : sediakan pedang sblm berjuang...

    sitinaminah02 said...

    citah,

    see... aku baru je pesan.. ;p


    cdot,

    pedang tak de, parang bapak aku bawak pi kebun ada arr.. hehe.

    Yunus Badawi said...

    Baby lelaki boleh dipakaikan pad jugak ke? hehehe

    sitinaminah02 said...

    yunus badawi,
    meh ai try pakaikan kat yu. haha.



    cute.




    .

    Total Pageviews

    My Followers