• News

    24 July, 2013

    KERABU TAUGEH BERSAMA KERANG

    Taktau nak masak apa untuk berbuka. Asyik2 sambal, asyik2 ayam goreng. Tetiba teringat nak buat kerabu taugeh dengan kerang. Biasanya kalau kenduri kat belah2 Kedah memang selalu ada kerabu taugeh dgn pucuk paku. Tapi kemarin saja la buat kerabu taugeh dengan kerang. Sebelum balik kerja, google resepi dulu, almaklum la memang aku jahil sikit bab2 masak ni. Lagipun ni first time buat kerabu.

    Rasa macam senang saja kot nak buat kerabu taugeh ni. Hafal semua bahan2 dalam kepala otak, balik kerja terus singgah PCK kat Manjung. Alhamdulillah, semua bahan2 ada juai. Balik2 rumah tengok kerisik dengan serai lupa nak beli, kena la mintak ayah emran pi beli. Kawan aku kata kena letak lengkuas, tapi aku tak letak pun. Bahan2 yg aku guna:

    Taugeh aka toge dalam 5 kupang
    Serai sebatang
    Bawang besaq sebelah
    Kerisik separuh plastik
    Cabai melaka 2 bijik
    Belacan sikit
    Limau nipis sebijik
    Garam
    Halia (aku memandai letak halia, tak sure resepi asal ada letak ka dak)
    Dan tak lupa kerang dalam setengah kilo




     Semangkuk kerabu taugeh bersama kerang untuk tatapan semua.. Hihihi..



    Kerang yang agak ramai di dalam mangkuk.. ;-)


    Kecuq ayaq liyuq masa dok menggaul kerabu ni.. Sedap gila bau.. Bau ja la yang sedap, rasa belum tentu lagi sebab posa kan, mana boleh rasa garam cukup ka dak.. Alhamdulillah, ayah emran makan banyak.. Kira sedap la tu.. (untung ada bini pandai masak). hahaha...

    6 comments:

    Myra Jay said...

    Kerabu ni memang my peberet.. so far puasa ni tak makan kerabu lagi..huhuu

    sitinaminah02 said...

    nanti MJ buat la.. mesti sedap punya.. ;-)

    Unknown said...

    Fulamakkkk.. tgk jer pon dah terliur.. bestnye~
    boleh try buat nih~

    ♥♥azatiesayang ♥♥ said...

    Salam GC...Terima kasih singgah ke blog k.atie.Klu jadi k.atie nk htr btg buruk ke Manjung gak...klu confirm,k.atie contact GC ya...blh selit2 order GC :)
    Apa2 hal..blh singgah ke FB k.atie..https://www.facebook.com/kak.yang.9

    Terima kasih

    sitinaminah02 said...

    tengok je macam sedap kan.. rasa belum tentu.. hahaha

    sitinaminah02 said...

    ok kak :-)

    Total Pageviews

    My Followers