Tuesday, September 21, 2021

Di serang jerawat batu, nak cari skincare untuk kulit berminyak

Taktau macam mana nak describe perasaan aku sekarang ni, sedih sangat dengan condition kulit muka aku ni, jerawat asyik naik je dekat muka. Kalau jerawat biasa-biasa tu takpa jugak, ni jenis besar, sakit pulak tu. Uwaaaaa….


Haritu banyak naik dekat area dagu, tepi- tepi pipi tu, ni 2,3 hari lepas keluar seketul besar dekat pipi. Haritu aku ingatkan acne mask @ mask acne, tapi ni aku duduk terkurung kat rumah disebabkan PKPD, manalah nak pakai face mask sangat pun, tapi jerawat asyik jugak muncul. 


Ingatkan haritu jerawat-jerawat ni naik sebab face mask, so aku beli lah face mask yang Ok sikit, brand Neutrovis. Mahal lah sikit dari brand-brand biasa, Alhamdulillah sesuai kot dengan kulit muka aku. Tapi yang peliknya sekarang, aku banyak masa kat rumah, jarang keluar, jarang pakai mask tapi jerawat batu bata ni asyik pulak naik.


Ada kakak aku kata, pakai la  kulit pisang, gosok dekat muka, boleh hilangkan jerawat dan pudarkan parut jerawat. Bahagian dalam kulit pisang ye, bukan bahagian luar. Jadi gigihlah aku gosok kulit pisang tu dekat muka. Hahahaha. Tak hilang pun. Anak aku siap tanya, betul ke ibu cakap boleh hilang jerawat? Amna tengok tak hilang pun 😂😂


Jadinya aku nak cari skincare yang sesuai untuk kulit muka berminyak dan berjerawat macam aku ni. Tapi banyak jenis sangat jenis-jenis skincare dekat pasaran, aku pun tak reti nak beli jenis yang macam mana.


Anyone yang ada masalah jerawat dan kulit berminyak macam aku ni, boleh tak tolong suggestkan product skincare apa yang sesuai. Huhuhu… 






No comments: