• News

    18 August, 2010

    MISTERI MALAM TERAWIH

    Selesai solat Isyak, mak cik sebelah cuit lengan aku
    "Dengaq bunyi dak?"

    "Dengaq. Bunyi budak-budak mai moreh kot, dok main kat depan".
    Jawab aku, menidakkan apa yang mak cik tu pikiaq.

    "Bukan kat depan, belakang".
    Sambung mak cik tu lagi.

    Tiba-tiba, bunyi lagi

    Kepangggg... Kepangg... Kepangg..

    Sah, bukan bunyi dari depan
    Tapi kawasan belakang masjid
    Apa ada belakang masjid??
    Hanya kubur
    Kawasan kubur sangat luas, penghujungnya ada sungai

    Aku cuba berfikiran positif
    Mungkin ada yang bertukang malam-malam
    Tapi hati kecik masih berbisik benda yang bukan-bukan

    Tak mengapa
    Abaikan
    Selesaikan terawih dan witir dulu

    Jemaah lelaki sorang pun tak dengar
    Hanya jemaah wanita
    Tapi tak semua jugak jemaah wanita yang mendengar

    Malam tu, tadarus al-quran berakhir cepat sekali
    Kata ayah, ada mak cik yang lari berkaki ayam
    Kasut tinggal di masjid dulu



    ps: malam tu, bunyi sayup-sayup macam orang ketuk papan. bunyi tu datang dari hujung kawasan kubur. memang tak ada rumah di kawasan hujung kubur. aku syak, memang ada orang bertukang malam tu.

    13 comments:

    Anonymous said...

    jeng jeng jeng.. :)

    sahromnasrudin said...

    salam..takut ada org buang bayi..nauzubillahhh

    sitinaminah02 said...

    MDT- haha.takde, konpem ada org bertukang malam tu. hohoho.


    sahrom-haipp.mana ada nk pi buang belakang masjid nun. gelap.

    hanie said...

    tu diaaa...terang bijik mata mai blog hang ni..

    aNiS tHe BumbleBee said...

    isk!janganla dok buat ketuk2 camtu...mungkin makcik yg tinggai kasut tu kak anis kot...kekeke!

    hamzah ian said...

    hohohohoho.... gua rase tu orang bertukang... nape nak takut org bertukang???? ish...

    sitinaminah02 said...

    hanie- aku true kedah mai ni. ok lah tu, buleh buka sikit mata yang dah malap tu. keh3x.



    kak anis- kak oii, org tgh semayang lah, sapa pulak p ketuk. pintu masjid kat tepi, bkn kt blkg. hohoh.


    hamzah-gua pn rasa org tgh bertukang. ntah, knp nk takut kalo org tgh bertukang kan? poyo je.keh3x.

    Linglung said...

    lu syak je...cerita sebenar dia apa? xkan sampai sudah xtau?

    sitinaminah02 said...

    linglung,

    sampai sudah tak tau. bapak gua balik terawih pun story psl mende ni. bapak gua cakap, hantu suka sama gua. hampeh!

    Mat Sentap said...

    penakut ar lu nie...hahaha

    Pnut said...

    pssstttt.. si dia keja kat lumut?? ni kawen lalu bawah pedang ka????heheeheh

    chemor-kuale tak jauh, leh kita lepak-lepak makan lakse kat lembah...psssstt tp jgn habaq kat depa, laksa kuale tak sedap..ahahah

    Mario said...

    sambung lagi le...tak abis ni...malam ni kita g tgk...

    sitinaminah02 said...

    aliesya-haha. gua lempaq lu sorang2 kat kubur baru lu tau. haha.


    kak pnut-haha.bukan lah, dia post biasa je.ala, takmo laksa kuale, nak laksa kedah gak. keh3x.


    mario-ahhh.. takmau2.. gua tarak sanggup. hohohho.

    Total Pageviews

    My Followers