• News

    25 January, 2012

    TIPS UNTUK GADIS-GADIS YANG BAKAL KAHWIN

    Aku nak berkongsi pengalaman yang mana aku rasa gadis-gadis kat luar sana, kena take note. Tips yang mungkin nampak poyo tapi believe me, orang pandai pun akan buat stupid mistake kadang-kadang tu. Hehehe.


    Katakan kita baru kahwin, kita sebagai menantu baru dalam keluarga suami kita harus la kena pandai sesuaikan diri. Contohnya, kita baru kawin dan tak berapa pandai masak. Apa yang perlu kita buat??


    * pagi-pagi kalau tengok mak mertua dok keletung keletang kat dapoq, pi la tolong. Bukannya duduk lepak2 bersembang, sedangkan mak mertua gigih masak sorang-sorang


    * tak pandai masak, tak semestinya tak pandai potong-potong sayur, potong-potong bawang


    * tak pandai masak, tolong-tolong la buat air. Air pun tak reti buat??? wallahualam.


    * tak reti buat semua benda tu, tolong la ambik kan pinggan, sudu, garfu.


    * at least masuk la dapur, tanya ada apa-apa yang nak kena tolong. Apa bengap sangat sampai yang tu pun nak kena ajaq. Hahaha.



    Setinggi mana tahap pendidikan kita, setinggi mana jawatan kita, sebanyak mana gaji kita, kalau bab-bab simple macam ni pun tak tau, hmmm.. susah la. Kalau malas kat rumah sendiri, jangan la bawak malas tu ke rumah mertua. Sekian sahaja tips dari aku yang rajin membantu mak mertua di dapoq. Hahahaha.





     Rambut Emran yang lucu. Dah lega demam, sekarang batuk2 pulak.
    Semoga Emran kuat dan sihat macam selalu.

    22 comments:

    Yunus Badawi said...

    Nak best lagi ajaklah suami ikut membantu di dapur tu. Jgn biarkan dia kat bilik berfb ... hehehe

    Tijah said...

    kannnnn? pastu jgn malu mengaku tak pandai masak. pastu puji mak metua masak. pastu cakap mintak tolong dia ajar kita masak. misti dia ok punya...

    sitinaminah02 said...

    orang laki tak kisah sgt YB. yg kisahnya perempuan2 ni haa, patutnya ke dapur, tolong mak mertua mana yg patut. tak gitu? hehehe

    Kuasai Minda said...

    GC ni mesti salah seorang menantu kesayangan mertua, sebab rajin masuk dapur...

    sitinaminah02 said...

    betui kak tij, aku dh cilok idea mak mertua dan try masak kt rumah. hahaha.

    sitinaminah02 said...

    takdak la bang. huhu~~

    Unknown said...

    Setuju GC, akulah tu yg selalu tukang potong sayur, hihi,kadang kadang je "terajin masak"

    sitinaminah02 said...

    aku pun sama. tolong je la potong yg mana patut. buat ayaq sedap2 sikit.

    cikpia said...

    aku yang buta dapur nie selalu kalau pi umah 'bakal mentua' amik bahagian time membasuh + mengemas selepas pompuan2 lain siap memasak. he he.....

    sampai depa tau dah, HA PIA, GILIRAN HANG BASUH..... benda2 lain aku tak berani usik, satgi nampak sangat aku hipokrit..... canggungnya jelas ketara..... =)

    sitinaminah02 said...

    its ok dear. at least ke dapoq, tlg apa yg kita tau. tak tau, kita tanya. baru disayangi mak mertua (bakal mak mertua). hehehe

    ~Nur Zulaiha~ said...

    ang tak puas ati kat spa tiba2 wat n3 cm nie..
    bini emran ka.. haha,

    sitinaminah02 said...

    tu kakak zahra la, anak menakan aku. hehe

    Days said...

    aku cuak jugak nih aku xpandai masak sgt.mende simple seswai tekak aku boleh lagi.buat mak mentua aku nak makan rendang tok? pengsan aku.hee tp btol la tips hang nih sis.aku stuju bab tolong2 kt dapo tu.etlis tlg potong2 sayur smbil borak2 ngn mak mentua amek hati hee

    asip محمد said...

    ini patut lebih diketengahkan lagi ni.. ramai lagi buat dek ni.. haih abih lah bini aku.. kah3 gatai nak kawen dah..

    sitinaminah02 said...

    ala,bukan maksud aku kalo nak kawin kita kena blajaq masak,sbb aku pun tak blajaq.wahaha.tp apa yg aku cuba nk tegaskan kt sini,sbagai menantu pompuan,kena la ringankan tulang,tlg2 kat dapoq/tlg lipat kain sama2 ka.

    *poyo gila komen aku ni.haha

    sitinaminah02 said...

    dh kawin???

    sahromnasrudin said...

    tak pun, pi siram pokok kat lama kan huhuhhhh

    atieaizam said...

    GC.. camner nak wat komen cam GC wat ni ekk.. kasi tutorial sikit leh.. menariklah..

    Sham said...

    steady GC...terbayekkk...

    sitinaminah02 said...

    kak atie,

    just pi kat setting comment tu. select yg mana 1 ntah, tak ingat. try n error je dlu. tp just tukar kat setting tu je.

    sitinaminah02 said...

    maceh sham

    Cik Anita said...

    ouh.

    kesimpulan dia kat sini, kalau rajin ke dapur. mak mertua cayang lah kan...

    Total Pageviews

    My Followers