Monday, November 22, 2021

LELAH DAN KISAH HARI PERTAMA SEKOLAH

 Assalamualaikum 


Minggu ke 2 PJJ. Ya Allah, I don’t know how to describe my feelings right now, aku sangat-sangat letih. Handle urusan anak-anak, kerja aku, balik rumah nak uruskan hal makan minum di rumah, mendobi pulak, letihnya haiiii… 


Haihhh.. macam mana orang lain yang mampu buat benda ni sorang-sorang? Dah bertahun-tahun pulak tu. Aku yang baru 2 minggu ni dah rasa lelah. Sejujurnya, aku hampir-hampir down!


Tapi memikirkan anak-anak, semangat yang mulanya dah luntur, jadi bertambah kuat. Anak-anak perlukan aku. Kalau aku rebah, anak-anak akan ikut rebah. Ok, jom lawan perasaan lemah, lelah, gundah ni. 


Nak share sikit. Aku sekarang dah tak bekerja dari rumah lagi, dan sejak dah bekerja dari office ni, keadaan jadi a bit kelam kabut, ye lah kan, aku pun dah berbulan-bulan work home, bekerja dari rumah, sambil jaga anak-anak. Anak-anak pun selesa  duduk rumah, tak payah ke rumah pengasuh, jadi bila dah mama depa ni kena masuk kerja balik, depa terpaksa la duduk rumah pengasuh.


Si Aleeya ni lah yang pagi-pagi banyak cekadak dia, takmau pi rumah pengasuh. 😂


Dekat office pulak, hujung-hujung tahun ni memang kalut dengan audit. Bayangkan document yang dah lama terperuk dalam office, nak kena scan, nak kena match betul-betul dengan document yang lain, nak kena update properly, haihhh.. aku risau sangat-sangat kalau ada masalah dengan document-document yang kami handle. Mesti boss akan panggil aku dan explain, kenapa tak manage document betul-betul.


Mana dengan nak tengok daily task lagi, nak belek kertas-kertas yang melambak tu lagi, ya Allah.. kadang-kadang boleh naik muak. Tapi bila fikir ni lah punca rezeki aku, kerja ni lah yang bagi aku peluang untuk sama-sama besarkan anak-anak aku ni, jadi hadap je lah!


Kalau kena marah, kita admit je lah! Hahaha.. anggap je lah kita tak sempurna. Hahahaha. Baik punya alasan. 😂 Nak jawab apa lagi kan, kalau dah betul kita tak mampu nak handle dan manage document-document ni properly, maka kita mengaku je lah salah kita, dan cuba improve lagi di masa akan datang. Love tak kata-kata aku ni? Hehehhe.


Ingat nak share cerita hari pertama Emran dan Amna je sekolah setelah berbulan-bulan tak pi sekolah, haihh ni pun kelam kabut jugak. Dengan van sekolah yang selalu depa naik ni tak jalan, katanya January 2022 nanti baru nak beroperasi balik. Haihhh kelam kabut lah aku nak cari van lain. Nasib baik last minute dapat jugak van sekolah.


Urmm nanti lah sambung pasal hari pertama anak-anak sekolah ni. Aku dah  super duper mengantuk dah ni. Semoga Allah permudahkan semua urusan kita.


Lupa nak wish, selamat pengantin baru buat Haqiem Rusli dan isteri. Semoga bahagia hingga ke jannah! 






No comments: