Saturday, November 20, 2021

Resepi Bihun Singapore Simple

Assalamualaikum 


Petang ni aku masak Bihun Goreng Singapore. Tapi version aku mestilah simple sebab aku pun bukannya jenis yang pandai masak. Hahahaha. Kenapa aku suka Bihun Goreng Singapore ni? Sebab rasa dia sedap, bahan yang guna pun tak banyak.


Ada ke yang nak resepi Bihun Goreng Singapore yang super duper simple ni? Mai sini aku list kan bahan dan cara-cara nak masak. 




Bahan-bahan:

Sebungkus bihun yang direndam sampai lembut
Isi ayam sikit
Fish cake sebatang
Telur sebijik
Carrot yang dipotong panjang
Sayur kobis
Serbuk lada hitam
Cili padi sebijik
Garam
Serbuk perasa Maggi
Sesudu sos tiram


Bahan untuk dikisar atau ditumbuk

- Segenggam kecil ikan bilis, bawang putih 5 ulas, 2 ulas bawang merah, sedikit air


Ok, jom kita masak.


1. Mula-mula, panaskan minyak. Masukkan bahan yang telah dikisar. Dah garing sikit bahan-bahan kisar tadi, masukkan lah isi ayam dengan fish cake.


2. Masukkan serbuk lada hitam, ikut la nak letak banyak ke sikit. Lepas tu, masukkan sos tiram. Tambah sikit air kosong. Masak sampai mendidih.


3. Masukkan garam dan serbuk perasa siap-siap. Masukkan telur. Masukkan carrot dan sayur kobis. Kacau. Masukkan bihun yang dah direndam.


4. Kacau sampai bihun dan semua bahan-bahan tadi sebati. Kalau rasa bihun tu agak keras, tambah air sikit-sikit. Takut bihun jadi lembik.


Ok, dah siap! Tu je lah resepi simple Bihun Goreng Singapore version aku. Cuba lah, kot-kot bosan asyik makan nasi. Bihun ni sebenarnya bihun yang dapat masa PKPD haritu. Dapat banyak bantuan bihun, so habiskan stok bihun yang mana ada. Hehehehe.


Tengah syok layan Bihun Goreng Singapore, anak-anak jerit cakap cantiknya kat luar. Aleeya jerit, “cepat la mama, cepat la mama”. Keluar jugak la tengok apa yang Aleeya nak tunjuk ni. 



No comments: