Saturday, July 31, 2021

SHOPPING UNTUK DIRI SENDIRI DAN ANAK-ANAK

Assalamualaikum wbt.


Alhamdulillah, hujung minggu pun menjelma. Memang tak sabar nak tunggu hari minggu, sebab boleh relaks lebih sikit. Walaupun masih on laptop dan reply email. Tapi lewat-lewat sikit baru aku akan start buat kerja. Work form home ni memang penat dia lain macam. Mungkin aku je la yang rasa macam ni, wallahualam.


Jadi disebabkan rasa stress dan kita perlu reward diri sendiri atas kerja keras yang kita dah buat, jadi pagi ni aku buka Shopee dan cuci mata, cari barang mainan untuk anak-anak dan untuk diri aku sendiri.


Aku memang dah lama nak cari kasut baru, bukan kasut tumit tinggi apa semua tu, nak cari sport shoes atau running shoes. Sesuai boleh pakai pi kerja jugak nanti. Kasut lama aku sebenarnya masih OK, beli masa nak hantar mak aku pergi umrah 2 tahun lepas. Tapi teringin nak kasut baru. Hehehehe. So aku dah survey dekat Shopee, dan jumpa kasut yang aku berkenan tu.


Asalnya aku dok survey-survey kasut Skechers, tapi mahalnya harga. Sis tak mampu. Hahahaha. Kasut Skechers yang dari Mainland China pun masih mahal, so tak jadi lah. Kasut yang aku beli ni harga 40 lebih, dah campur postage jadi lah 50 lebih. Ok lah tu dengan harga macam tu. 


Untuk anak-anak pulak, asalnya aku nak beli trampoline sebab aku rasa macam best dok lompat terkinja-kinja tu. Hahaha. Sebab kesian budak-budak ni, main dalam kawasan porch rumah je. Kereta aku dah dialihkan keluar, duduk la tengah panas dan hujan, janji anak-anak dapat main dengan selesa. Errmmm selesa ke? 


Tapi lepas di survey, harga trampoline tu agak mahal, lagipun fikir jugak bab kekangan space dalam rumah ni. Nak letak kat mana? Dah agak crowded dah. Jadinya, cancel lah nak beli trampoline tu. Nak letak trampoline tu dekat luar, hurmmm pakai kena berak kencing kucing lah. Taktau lah kucing sapa, berak merata kat rumah aku ni. Busuk weh….


Sekarang kan viral dengan Pop It Bubble tu, so yeahhh.. aku belikan benda tu bagi anak-anak. Beli 4, main lah sorang satu. Jangan berebut ye anak-anak. Aku belikan jugak face mask sebab nampak seller ni ada jual face mask jugak. Stok face mask anak-anak kat rumah dah habis. Lagipun memang tak ke mana-mana, duduk rumah je.


Reward untuk diri sendiri dan anak-anak harini berjumlah RM104.19. Hahahaha. Ok lah tu, kena jimat-jimat, jangan belanja lebih dari kemampuan kita. 


Nanti barang-barang dah sampai, aku akan share kat sini. Harap-harap ok lah semuanya.





Tak mampu nak beli, mampu tengok je.. hahaha..




Kasut untuk aku, pop it bubble dan face mask comel kartun-kartun untuk anak-anak. 

Cepat la seller, pos barang-barang ni. Dah tak sabar dah ni. Hahahaha…




Friday, July 30, 2021

RED ALERT : Pemilik Darah O di Sekitar Manjung



Assalamualaikum wbt.


Mohon jasa baik tuan puan, pemilik darah O yang berada di sekitar daerah Manjung, mohon hadirkan diri ke Hospital Manjung atau mana-mana booth derma darah untuk membantu naikkan stok darah O yang berada pada tahap rendah sekarang.


Berapa kriteria untuk menderma darah yang boleh saya kongsikan;


* berat mestilah lebih dari 45kg

* umur mestilah lebih dari 18 tahun

* sihat tubuh badan

* cukup rehat dan tidur (tidur lebih dari 5 jam)

* tak ambik sebarang ubat-ubatan dalam masa terdekat


Jadi, jom sama-sama kita bantu!


Tempoh berehat untuk derma darah yang seterusnya adalah 3 bulan, jadi bulan 10 nanti baru boleh derma darah balik.


Harap-harap Allah berikan kesihatan yang baik untuk terus derma darah dan bantu insan-insan yang memerlukan.


#darahtakpernahcuti
#blooddonors
#ManjungBloodDonation







Throwback derma darah di Tesco Manjung @ Lotus’s Store. Alhamdulillah, dapat derma 450ml darah.






Jarum ni memang besar, tapi Insyaallah tak sakit pun. Pernah dulu takut nak derma darah sebab tengok jarum ni, hahaha….


Thursday, July 29, 2021

Lee Zii Jia Vs Chen Long - Olimpik Tokyo 2020

Assalamualaikum wbt

Quick update sebab baru habis kerja, nak tengok Lee Zii Jia menentang Chen Long dari China. Jom tengok dekat Astro Arena 801.


Kat bawah ni antara rekod pertemuan antara Zii Jia dan Chen Long yang aku ambik dari FB page Malaysia Badminton News

Ok, ni link FB page Malaysia Badminton News, boleh la follow ye kawan-kawan




Ikut rekod ni, Chen Long berada di ranking ke 6 dunia, while Jii Zia ranking ke 8 dunia. Tapi tak mustahil kan, anak jati Kedah ni boleh kalahkan Chen Long.





Jom lah semua rakyat Malaysia, kita sokong Jii Zia. Tak kira apa warna kulit kita, apa agama kita, yang penting kita rakyat Malaysia, mesti bersatu hati! Tibeee.. macam bagi ucapan hari merdeka. Hahahaha..


All the best Jii Zia dan rakan-rakan atlet yang lain!
Jangan lupa bawak balik pingat ye 😂









Sunday, July 25, 2021

All the best Lee Zii Jia - Pusingan Kelayakan Olimpik Tokyo 2020

Dah terpacak depan TV nak sokong Lee Zii Jia lawan Pochtarov Artem (UKR) untuk set pusingan kelayakan.


Semoga Zii Jia menang!!!!


Aku baru tau, Zii Jia ni orang Kedah. Yeayyy… Pulun Kedah Pulun. Sama jugak macam Tan Boon Heong, orang Kedah jugak. 


Semoga Malaysia boleh bawak balik pingat untuk Badminton Perseorangan Lelaki Sukan Olimpik Tokyo 2020. 


Good luck jugak buat atlet negara yang lain. Yakin Boleh! Malaysia Boleh!

Lunch Versi Malas

LUNCH VERSI MALAS


Hari sabtu / ahad, walaupun cuti, tapi tetap malas nak masak. Rasa macam hari cuti, betul-betul nak cuti, nak tido, main fon dan tengok tv. Hahaha. Jenuh dapat bini pemalas macam ni. Tapi nasib baik pagi ni roh rajin tu ada lah sikit, lepas subuh aku terus masak nasik 5 pot. Aku biar je nasik tu masak kat situ, lepas tu aku sambung tido balik. Hahahaha.


Lepas tengok match badminton beregu campuran antara Malaysia dengan Germany, perut pun dah lapar. Nak tak nak, tetap kena masak. Gaji lambat lagi, 28hb nanti baru muncul. So, jom lah masuk dapur.




Goreng ikan kembung yang laki aku beli sebelum raya haji haritu. Letak garam, kunyit dan tepung beras, letak sikit serbuk lada hitam. Lepas tu goreng. Aku ambik resepi ni dari mak mertua aku, last kami dapat rentas daerah balik berbuka dekat kampung laki aku haritu, mak mertua aku goreng ikan talapia letak tepung beras sikit. Ermmm sedappp…






Ni je lah menu lunch kami versi masak laju-laju. Ada ikan goreng, ada sambal belacan pakai chopper, masak lemak cili api ikan kembung dan telur, dan daging bakar. Ulam bendi takdak dalam gambar. Hahaha..


Ok, jom makan dulu!



Friday, July 23, 2021

ECO CHECK - SHOPPING DI KEDAI ECO Part 1

Assalamualaikum wbt.

Hari khamis lepas, nak tak nak aku kena keluar jugak ambik document dekat kilang. Document tu dah lama terperap kat situ, tak ambik kang, risau pulak kalau hilang. Lepas habis waktu kerja, terus aku siap-siap keluar. Selesai je urusan ambik document tu, terus balik. On the way balik tu, terlepas pulak gerai orang jual rambutan tepi jalan.! Haihhh… melepas! Aku memang nak beli rambutan atau orang Kedah panggil moktan. Sebab aku bukan sejenis pemakan durian, jadi moktan lebih menjadi kegemaran aku. 


Since dah terlepas gerai tepi jalan tu, aku pun lajak lah ke Teluk Muroh, sebab teringat banyak jugak gerai tepi jalan yang jual buah-buahan kan. Takdak rezeki aku, banyak kedai dah tutup. Mungkin sebab dah pukul 6 lebih masa tu. Kecewanya aku! 


Taknak balik tangan kosong, jadi aku singgah kedai Eco dekat area Teluk Muroh tu, opposite dengan stesen minyak Petronas yang aku rasa belum start beroperasi lagi tu. Masuk tak lama pun dalam kedai Eco tu, lepas scan MySejahtera bagai, berdesup aku capai bakul, pegi ke rak makanan. Hahahahaha. 


Ni lah antara barang-barang yang sempat aku sambar. Habis lah jugak 50 ringgit walaupun masuk dalam tu takde lah sampai 15 minit pun. Memang berhantu sangat kedai Eco ni, tak berani nak duduk lama-lama kat situ, mau habis duit! Nama je kedai 2 ringgit, tapi kalau keluar dari situ, mesti belanja lebih dari 2 ringgit! Hahahaha..


Antara barang yang aku beli haritu:


Almond - kali ni aku beli 2,3 jenis sebab aku memang suka makan salted almond, baked almond nih. Jadi sangat berbaloi untuk aku.


Air mangga tropikal Peel Fresh - aku nak beli air oren Peel Fresh sebenarnya tapi tengok dalam peti ais tu macam dah sold out. Jadi, beli je lah mana yang ada. Aku beli 3 kotak air mangga tropikal nih.


Air milo - mungkin dah takde dalam gambar sebab anak-anak aku dah bawak lari air milo tu sebelum sempat aku ambik gambar. Hahahaha..


Kuaci - aku beli 2 jenis brand, sebab nak try and error, brand mana yang lagi sedap. Dah try yang hijau, merah besar tu belum cuba lagi.


Kek Apollo - beli 2 jenis kek Apollo ni, satu yang jenis pandan, satu lagi jenis coklat. Aku nak beli coklat yang satu lagi tu, tapi tinggi sangat lah depa susun, malu pulak aku nak panggil orang ambikkan. Hahahaha..


Berus gosok bilik air - hahaha. Apatah nama berus ni eh. Ada 2, aku dah try guna. Memang keluar daki-daki kat bilik air rumah aku. Sambil mandi, sambil gosok dinding bilik air. Baru la best mandi lama-lama. Tibeee…


Air botol Nescafe Smoothlatte - aku memang suka nescafe, tapi aku tak sure air ni sedap ke tak, sebab aku takut rasa dia pekat sangat. Jadi aku beli 1 je. Rasa sedap, tapi mungkin manis sikit, sedap lagi air nescafe yang aku bancuh. Hahaha.. Bukan apa, air yang kita bancuh kita boleh adjust pekat, manis macam mana yang kita nak. 


Ada je lagi 2, 3 barang yang aku beli. Tapi dah malas nak review. Hahahaha.. Layan je lah gambar-gambar kat bawah ni. 😍



Ada kuaci, ada air mango peel fresh, berus jamban, kacang tong garden, Apollo dan lain-lain.



Air Mangga Tropikal Peel Fresh.. Sedap kalau minum sejuk-sejuk..



Kacang almonds favourite aku! Berbaloi-baloi. 


Air Nescafe Smoovlatte. Rasa? Not bad.



Kuaci. Tau tak, ayah aku pernah haramkan kuaci ni dalam rumah aku.
Sebabnya masa kecik-kecik dulu, kami makan kuaci depan TV, lepas tu sepahkan kulit kuaci merata-rata. Marah gila ayah aku masa tu. Hehehe.. Terus dia haramkan kami semua makan kuaci.. kahkahkah.. padan muka!




Berus gosok dinding. Kalau rasa banyak jerawat batu dekat muka, mungkin boleh bilas dengan berus ni. Hahaha..



Roti pun ada. Dorayaki kegemaran Doraemon pun ada.


KICAP MUDIM KEGEMARANKU

Assalamualaikum wbt


Tajuk bukan main lagi, macam kena paksa dengan Cikgu Bahasa Melayu buat esei 200 patah perkataan. Hahaha.. Aku saja lah nak share dengan semua, kicap kegemaran aku. Memang kalau kicap kat rumah aku ni habis, memang sejenis kicap ni je la yang aku akan beli.


Kicap Mudim ni memang sedap! Aku dah cuba beberapa jenis kicap, tapi kicap lain tu kurang menepati citarasa aku. Kicap Mudim ni rasa dia cukup! Lemak, masin, manis semua ada. Even kat rumah kampung kat Kedah sana pun memang Kicap Mudim ni je lah yang kami akan beli. 


For those yang belum pernah cuba Kicap Mudim ni, elok la beli satu botol kecik dulu dan rasa. Mana tau, kena dengan citarasa hampa. Buat masak kicap ka, buat colek buah ka, semua sedap. 








Thursday, July 22, 2021

BESTNYA REDMI NOTE 10 PRO

 Assalamualaikum wbt.


Suami aku baru beli handphone baru, Redmi Note 10 Pro. Harga dalam RM1K lebih. Harga yang tertera dekat cash bill, RM1,099.00. Aku dah cuba guna, hurmmm and I love it! Hahhaha... Gambar OK, cantik, phone pun smooth je. Dan aku yakin, bateri tahan lama compare to Iphone X aku ni. Ok, aku dah mula "sakit hati" sebab aku memang prefer phone yang bateri tahan lama dan gambar cantik.


Tapi since Iphone X aku ni masih dikira baru, maka kita guna dulu Iphone ni sampai keluar handphone model baru yang gambar cantik, dan bateri tahan lama. Hahahaha... 


Jadi sekarang ni, kita tengok je la orang tu (suami aku) tengah cewi pakai handphone baru. Hahhaa... Tapi memang sepatutnya dia beli handphone baru, lepas aku tukar Iphone ni last year, dia guna handphone lama aku, Asus Zenfone Max Pro 10 kot kalau tak salah aku. Beli di kedai handphone dalam TF Manjung. Handphone Asus ni OK, bateri tahan lama, tapi punggung tempat charge asyik rosak. Banyak kali jugak aku hantar repair, dah fed up sangat, aku pun mula join kutu Iphone, sebulan RM200 lebih aku tak ingat. Teringin pulak pakai Iphone masa tu, sebab tengok ramai orang pakai Iphone. Dah macam satu kebanggaan pulak kalau tengok orang pakai Iphone. Hahaha... Bangga ke? Entah lah.


Belum pun sampai turn aku, handphone Asus aku tu dah start buat perangai! Bila charge, asyik tak masuk. Risau lah kan, handphone asyik buat hal. Aku pun contact mak kutu Iphone aku, cakap aku nak bayar cash lah, taknak bayar bulan-bulan lagi sebab handphone sekarang dah start buat perangai. Kebetulan, masa tu bonus pulak. Memang ada la duit untuk buat full settlement. Hahahahaha... Gelak jahat!


Masa tu dah dekat nak raya tak salah aku, jadi aku dengan suami aku drive ke Teluk Intan sebab nak pick up Iphone ni kat rumah mak kutu aku. Alhamdulillah, akhirnya aku menjadi seorang pengguna Iphone. Hahahaha.. Tapi bila dah guna, hurrmmm.. one thing yang aku kurang suka, bateri cepat habis! Adoiii... Sehari mesti 2 kali paling kurang aku kena charge handphone. Tambah-tambah masa anak aku guna masa online class / PDPR class, berapa kali phone terpadam terus! Hahahadoiii...


Takpa, takpa.. Buat masa sekarang, kita guna dulu Iphone X ni sampai keluar model baru tahun depan, ada rezeki lebih, kita tukar lah. Aku memang suka gadget, tak berapa suka beli baju baru, seluar baru, tudung pun kurang sangat aku beli. Ada jugak yang jenis tak kisah pakai handphone apa, janji dapat whatsapp, dapat facebook, dapat tangkap gambar, dah cukup. Tapi tu lah, rambut sama hitam, hati lain-lain. Minat tak sama kan. Hahaha...


Best weh Redmi Note 10 Pro ni, maybe time aku nak tukar handphone baru nanti, dah keluar model baru, Redmi Note 12 Pro ke, Redmi Note 15 Pro ke. Hahahaha.. Buat masa sekarang, bertahan je lah dengan Iphone X nih. 😂




Untuk spec handphone Redmi Note 10 Pro ni, hangpa google lah sendiri ye. Aku tak berapa pakar bab spec handphone. Hahahaha.... Tapi biasanya aku akan tengok camera dia berapa MP, bateri berapa MAH, kalau bateri 5000 MAH  ke atas tu, kiranya bateri tu tahan lama lah. Yang pasal snapdragon, RAM tu aku tak berapa pandai. What do you expect from a mother for 4 kids? Hahaha.. 

Wednesday, July 21, 2021

SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA... DONE MY FIRST DOSE

 


Raya haji tahun ni super special, dapat first dose vaksin di hari raya! Yeayyyy...


Ramai tanya, hari raya pun ada cucuk vaksin ke? 


Yeeee... ada! Jangan tanya aku kenapa ada, itu tak dapat aku nak jawab. Bila check MySejahtera, tengok date temjujanji tu 20/07/2021, aku Ok je. Lega pun ada. Sebab akhirnya sampai jugak turn aku. Daftar vaksin dekat MySejahtera 23/02/2021, hari-hari aku check apps MySejahtera kot-kot dah dapat date temujanji tapi tak dapat notification. Hahahaha...


Bertempat di Sejati Maternity and Specialist Center, No. 20, Taman Sejati 1 berdekatan dengan Tesco Manjung atau sekarang dengan nama baru Lotus's Store, aku pun drive kereta Proton Ertiga ku dengan penuh hemah. Sampai disana aku nampak 2,3 orang di luar tengah tunggu turn barangkali, sama macam aku. Proses pendaftaran berjalan lancar, staff disitu menyerahkan no. 18 kepadaku.


Tak lama lepas tu, kami dipanggil masuk ke dalam kawasan clinic, duduk relaks sekejap, sempat la selfie 5,6 das untuk tatapan diri sendiri di masa akan datang. Doktor yang cucuk vaksin aku ni, is the same doctor yang pakaikan implan dekat tangan kiri aku ni.


Doctor suggest untuk cucuk vaksin Comirnaty ke tangan kanan ku, aku ON saja. "You punya suka lah Doctor. Saya mana-mana pun OK", aku berbisik dalam hati. Sekejap je doctor buat kerja, kemudian aku diarahkan berehat lebih kurang 15 minit di bilik sebelah. Cekap aku tengok staff situ explain dekat setiap penerima vaksin haritu. Tiap-tiap sorang di beritahu tentang simptom-simptom selepas menerima vaksin, apa yang patut dibuat, diterangkan pulak pasal 2nd dose appointment. 


Alhamdulillah, semua berjalan lancar. Tak sampai sejam pun dari masa aku keluar rumah, get the injection, dan balik ke rumah. Sampai rumah, siapkan laksa. Dah siap laksa, terus membahan laksa dengan rakusnya. Hahahaha.... betul-betul lapar. Aku makan 4 mangkuk laksa haritu. Malamnya makan nasik dengan daging masak black pepper yang Kak Noni bagi. Alhamdulillah, dapat jugak makan daging korban.


Jadi, itu lah sahaja cerita aku pasal suntikan vaksin pertama aku. Next dose gonna be on 10/08/2021 ditempat yang sama. 







HOMEMADE PETAI JERUK

Assalamualaikum wbt.


Anak-anak dara aku yang 3 orang ni semua hantu petai, dari Amna umur 8 tahun, Aimy yang 6 tahun sampai la ke Aleeya 4 tahun, semua pemakan petai. Hahaha. Ramai tak percaya bila cakap anak-anak aku ni makan petai. Believe it or not? Believe it! Hahahaha. 


Amna sebenarnya dah lama request suruh aku buatkan petai jeruk, mungkin sebab petai jeruk ni boleh makan banyak kali, bukannya macam sambal petai, sekali masak sambal petai tu, memang terus habis. Lagipun dah banyak kali jugak aku buat sambal petai, dah bosan kot. Kebetulan sambal petai yang aku buat sebelum ni pedas, jadi kesian anak-anak tak dapat nak pulun sangat. Hahahaha. Jadi, mak nya dengan pak nya yang pulun makan. 


Nak buat jeruk petai ni bukan susah sangat, ada yang buat jeruk sekali dengan kulit petai, ada jugak yang suka buang kulit petai tu. Jadi, terpulang pada diri masing-masing. Macam aku, aku suka buat jeruk petai sekali dengan kulit. Anak-anak memang makan isi petai je, yang kulit tu ada mak dengan pak nya yang tukang habiskan.


Mai sini aku tunjukkan cara nak buat petai jeruk. 




Petai ni 6 keping RM10, isi rapat-rapat. Selalu aku beli RM10 dapat la 5 keping. Ada sekali tu aku beli petai dengan sorang seller ni, petai dia banyak yang buruk. Sejak daripada tu, memang aku dah tak beli petai dengan dia. Hahaha. Fobia weh, nak siang petai tu dengan ulat terkeluar dari isi petai. Sumpah geli oiii…





Buang tepi kulit petai, lepas tu potong petai ikut size isi petai. Cuci beberapa kali sampai bersih, masukkan dalam periuk, dan rebus.





Rebus petai sampai mendidih, boleh la tutup api.





Boleh masukkan dalam bekas, masukkan garam 2 sudu, ni aku letakkan cili sebijik. Tunggu dalam 2,3 hari dah boleh makan. 


Selalunya petai jeruk ni boleh tahan sampai berbulan-bulan. Tapi dalam rumah ni ramai hantu petai, tak sampai sehari buat, dah ada yang mintak nak makan jeruk petai. Hahaha. 


Jadi, selamat mencuba! Kalau ada yang follow resepi ni, let me know ya.. 😁







KAU PERGI JUA

 Assalamualaikum wbt.


Hari isnin, sehari sebelum raya korban / raya haji / aidil adha, dapat berita salah seorang shipping agent yang kami selalu deal, meninggal due to covid 19. Minggu lepas disahkan positif, hari isnin sesak nafas dan meninggal. Terdiam sekejap sebab selalu nampak email dia lalu lalang, bagi booking or chase apa-apa. Hurmmm.. aku terkelu. Ya Allah, macam ni ke pengakhiran hidup kami semua. Sedih.


Pagi raya, buka Facebook nampak update dari account Yunus Badwi. 


Allah! Aku tak kuat. YB meninggal. Aku menangis pagi raya lepas baca berita ni.


Kami tak pernah bersua muka, tapi selalu jugak bergurau senda di blog, di Facebook. Rajin YB update pasal anaknya Adam, Mak Adam dan anak-anak yang lain. Allah, aku betul-betul sedih seolah-olah aku kenal rapat dengan YB.


Al Fatihah buat Kak Suhana dan YB, semoga Allah tempatkan mereka disisi orang-orang beriman. Kami akan menyusul, tapi belum pasti hari dan waktunya. 


Tuesday, July 20, 2021

Hari Raya with No Electricity

Assalamualaikum wbt.


Aku tengah rebus ketupat palas kat dapur sambil dengar takbir dari corong speaker masjid, sedar-sedar senyap!


Takde letrik oiii… ni dah dekat sejam takde letrik. Aku nak off data internet ni, sebab satgi nak pergi cucuk vaksin. 


Semalam orang kat pusat vaksin called, suruh datang pagi sebab asalnya schedule untuk vaksin tu pukul 2 petang. Mau jugak aku pergi sekarang, sebab takde lektrik kan, mati kutu jugak duduk rumah. Hahhaha..


Ketupat dah siap kukus, rendangnya dah habis dimakan Amna dengan Aimy. Sedap sangat lah tu rendang ayam papa depa buat.



Ketupat palas favourite!

Sunday, July 18, 2021

2 BERITA BAIK

 Assalamualaikum wbt.


Semalam 17 Julai 2021, hari yang bermakna buat aku. Kan sebelum ni aku sibuk sangat nak connectkan blog aku dengan Adsense, so alhamdulillah, dah dapat email dari Adsense saying that my blog already connected with Adsense. Yahooo.. Happy tak tau macam mana nak cakap, sebab dari dulu memang teringin sangat nak connect with Adsense. Nak cakap terima kasih dekat Nurul sebab banyak bantu aku, siang malam jugak la aku chat dengan dia tanya pasal Adsense ni.


Jadi pagi semalam masa dapat email dari Adsense tu, terus aku bagitau dia dulu. Walapun blog aku ni blog sendu, tak beri faedah dan manfaat dekat orang lain pun, setakat cerita or celoteh aku pasal life aku, jadinya aku sangat teruja lah. Tapi ada banyak benda yang nak kena fix dekat blog ni, sebab aku ada nampak few details yang kena fix. Takpa, pelan-pelan kita buat. 


Apa-apa pun, aku happy. Hahahaha.. 




Haihh.. Sedapnya manggo cheese cake ni. Nanti kena order, sebab dapat 2 good news semalam :-)

Rasanya kena beli kek harini, sebagai tanda meraikan berita baik ni. Haahahaa...


Benda no.2 yang aku dapat semalam, masa aku tengah golek kiri kanan nak tido, dengar notification masuk dekat handphone aku. Rupanya, dah dapat date 1st dose appointment! Yeahhh... memang hari-hari check Mysejahtera, jawab soalan covid 19 risk tu, akhirnyaaaaaa... mak dapat jugak nokksss... Hahahaha... 


Bila tengok kawan-kawan lain dah dapat, tertanya-tanya jugak bila nak sampai turn aku nih? Yang muda dari aku pun dah dapat, aduhh.. jadi tak tenang pulak bila dok fikir bila nak dapat tarikh temujanji ni. Hahaha.. 


Jadi, 1st dose vaksin aku akan dapat pada 20 Julai 2021 bersamaan Hari Raya Aidilfitri di Sejati Maternity and Specialist Centre. Kawan aku pun dapat jugak date yang sama dengan aku, tapi kat tempat lain. Yang sorang lagi dapat 21 Julai 2021 pun kat tempat yang lain. Tak kisah lah kat mana, janji kita divaksin, Insyaallah ni ikhtiar kita.


Dalam pada aku rasa happy ni, aku ternampak post dekat Facebook pasal salah seorang kawan blogger masa kami sama-sama aktif dulu. Yunus Badwi atau kami semua panggil YB, positive Covid 19. Based on apa yang ahli keluarga dia update dekat Facebook tu, keadaan YB agak kritikal. Sedih bila dapat tau berita-berita macam ni. Ya Allah, berikan lah kesembuhan buat YB dan kepada semua pesakit covid jugak. Semoga mereka semua cepat sihat dan dapat kembali kepada keluarga mereka ya Allah. 😢


Semoga Allah lindung kita semua. Take care, stay safe ya!





Nak letak kat sini, sebagai kenangan di masa-masa akan datang. Semoga Allah permudahkan semua urusan dan lindung kita semua. Aminnn...




Thursday, July 15, 2021

SHOPPING BUAH

Assalamualaikum wbt.. 


Rasa macam dah lama tak makan buah, asyik tengok epal hijau dalam peti ais yang laki aku punya. So harini, sempat la ke kedai buah beli stok buah sikit. Rasa seronok bila kat rumah ada buah kesukaan.


Aku beli 2 biji dragon fruit @ buah naga, rambutan 2 kilo lebih, mata kucing dengan rock melon. Total harga untuk 4 jenis buah ni RM37. Haammmbikkkk... Hahaha.. Makan lah wahai anak tekak. Sambil tengok kalendar, lambat pulak lagi nak gaji. Sapa suruh shopping tak hengat! Ni nasib baik aku tengok dekat tempat jambu batu tu takdak jambu batu favourite aku, kalau tak memang mau jugak aku rembat 2 bijik jambu batu. Jangan taktau ya, jambu batu tinggi vitamin C.


Rock melon tu kami dah berjaya habiskan, sebab kecik je buah tu, harga kalau tak salah RM3.70. Buah rock melon ni memang mahal tapi berbaloi beli, sebab sedap dan manis. Kalau lah ada duit, ada skill, mau jugak ada ladang rock melon dan pasarkan ke seluruh negara. Ok, angan-angan mat jenin. Hihihih... 


Mata kucing kami berjaya habiskan lepas maghrib tadi. Ikut cara mak ayah aku, sebelum makan buah mata kucing ni, buah tu kena rendam dulu sebab takut terlekat racun atau benda kotor dekat kulit mata kucing tu, sebab biasanya kita akan gigit buah mata kucing tu kalau nak ambik isinya kan. Pernah dulu-dulu aku pernah berangan nak ada kebun mata kucing. Ya Allah, macam merepek-repek lah aku punya angan-angan.


Jadinya, tinggal lagi buah rambutan dan buah naga. Insyaallah esok boleh habis ni. Hahaha. Untuk orang yang kurang gemar buah durian, so aku tak berapa kisah sangat kalau orang asyik dok viral durian musing king ka, durian duri hitam ka, durian D24 ka apa tah. Tapi kalau durian crepe, aku makan. Hahaha. 


Ok, tu je la cerita aku harini. Bye bye. 



Buah naga @ dragon fruit. 



Mata kucing meowwww meowwww



Rambutan @ hairy fruits. Hahahaha.. 




Sejemput rock melon yang manis, seperti manisnya senyuman mu sayang... Cia cia cia..



House Hunter Versi Aku

Assalamualaikum wbt.


Haritu dekat Astro aku ada tengok satu cerita pasal House Hunter. Cerita ni lebih kurang macam hang ada certain criteria yang hang nak sebelum hang decide nak beli rumah. Of course lah kan, bila kita nak beli rumah, mesti ada banyak aspek yang kita kena tengok. Menarik jugak cerita tu. Aku suka tengok cerita-cerita macam ni, bagi ilmu baru dekat aku.


So macam cerita House Hunter ni, buyer ni akan dibawak untuk view 3 rumah contoh yang match dengan depa punya budget and certain criteria. Jadi aku pun nak share based on apa yang aku tengok dalam House Hunter ni dengan pengalaman aku sendiri masa beli rumah haritu.


1. Bajet @ budget

Bagi aku, budget ni benda paling penting yang aku kena consider sebelum aku nak beli apa-apa. Kalau terlebih budget, jenuh pulak nak membayar. Tambah-tambah pulak aku beli rumah masa musim covid, so banyak benda nak kena consider. Rumah yang aku beli ni asalnya harga RM160K, tapi lepas negotiate balik dengan owner lama, dapat la RM150K. Susah sebenarnya nak beli rumah dekat kawasan ni dengan harga yang macam tu, jadi harga rumah tu Insyaallah afford untuk aku bayar bulan-bulan.


2. Lokasi @ location

Lokasi rumah tu pun main peranan jugak sebab aku tak berapa suka rumah yang jauh dari kawasan bandar atau pekan sebab nanti susah atau ambik masa yang lama kalau nak keluar. Jadi memang aku prefer untuk beli rumah dalam kawasan pekan saja. So far rumah yang aku beli ni, walaupun rumah second atau subsale, tapi sangat dekat dengan kemudahan asas, contohnya dekat dengan sekolah, dekat jugak dengan hospital, dan ada IKM dan sekolah vokasional. Lupa nak cakap, rumah ni jugak dekat dengan stadium dan surau. 


3. Teres atau apartment?

Macam aku, aku kurang berminat rumah apartment sebab aku jenis yang suka parking kereta depan rumah, senang nak angkut anak-anak dengan barang-barang masuk ke dalam rumah. Kalau beli rumah apartment, jenuh jugak nak ulang alik angkat barang kalau hang beli barang tak ingat dunia. Kalau rumah apartment ni, nak kena bayar duit maintenance lagi kan, pernah lah dulu aku duduk apartment 5 tingkat je, lif selalu sangat rosak! 


Bayangkan mengandung dah sarat sangat, terpaksa aku naik tangga tu sampai ke atas, ya Allah sakit jiwa masa tu! Dah ada anak pun sama masa tu, dengan nak dukung anak lagi, beg anak pi rumah pengasuh lagi, so memang serik! Cukup lah. Hahahahaa…


Jadi ni la serba sikit pengalaman House Hunter aku masa aku nak beli rumah haritu. Aku pun tak sangka yang aku boleh beli rumah ni, tapi lepas aku 'lepaskan' bahagian aku masa proses pembahagian tanah dekat kampung, aku fikir-fikir takpa la, nak cari something as an asset untuk hari tua. Cewahhh.... So proses masa beli rumah ni bagi aku sangat smooth la walaupun owner lama bising kata lambat, tapi bagi aku Ok je la, janji aku belum start bayar apa-apa. Hahahaha.


Rumah tu sekarang ada penyewa, dah lama pun makcik tu menyewa kat situ, kalau tak salah aku, since 17 tahun lepas, yang bayar sewa ni pun anak perempuan dia. Aku bagi je makcik ni duduk dengan sewa RM400 sebulan, monthly installment dengan bank lebih kurang RM700, jadi lebih kurang RM300 jugak la aku kena tambah. 


Aku memang ada plan nak repair sikit rumah ni, tapi sebab ada penyewa, susah sikit. Tunggu makcik ni keluar dulu, baru la repair sikit-sikit sebab aku ada terfikir nak naikkan sewa rumah. Hahahaha. Nanti lah aku fikir pasal nak repair rumah ni, duit pun tak berapa nak ada. Keluarkan duit i lestari, i sinar tapi taktau pi ke mana duit-duit tu. Hahahaha….


Jadi, ni la serba sikit pengalaman House Hunter aku. Sebenarnya ada la jugak cabaran-cabaran dan liku yang terpaksa ditempuh dalam proses nak beli rumah ni, tapi still acceptable la bagi aku. Semoga Allah permudahkan jugak urusan kawan-kawan semua yang dalam proses nak beli rumah. Semoga dapat rumah idaman hangpa. 💓💓



Wednesday, July 14, 2021

TAKNAK STRESS

 Assalamualaikum wbt.


Haritu aku terbaca Whatsapp status kawan aku. Dia dah terlebih stress agaknya, anak lelaki dia yang baru tingkatan 1 kalau tak salah aku, taknak siapkan kerja sekolah yang dibagi cikgu. Puas berleter, puas marah, buat dekkk je budak tu. Hahahaha.. Budak-budak sekarang, memang tak makan saman. Puas la mak berbunyi, masih buat "don't know" ja.


Tak tahan sangat, akhirnya si mak yang siapkan kerja sekolah anak. Hahahaa.. Ya la kan, mana tahan, asyik bebel, asyik marah, last-last blood pressure mak jugak yang naik, baik mak yang buat kerja sekolah tu. Hahahahadoiii...


Walaupun anak aku 3 orang dah sekolah, si abang darjah 4, kakak darjah 2 dan yang no. 3 dekat tadika, tapi aku belum sampai tahap nak siapkan kerja sekolah anak. Hang tak buat, hang tak pandai. Hahaha. Membebel jugak, marah tu selalu, ugut nak bagitau bapak diorang pun selalu. Jadi kalau tak buat jugak, malas nak stress-stress. Hurmmm... 


Bukan tak ambik berat hal pelajaran anak-anak, tapi taknak stress sangat. Dengan keadaan sekarang, kita dengan anak-anak asyik terkurung kat rumah, macam terpenjara dalam rumah sendiri, tak boleh tengok dunia luar, rasanya kita dah cukup stress. Jadi taknak tambah stress tu dengan asyik marah dan berleter dekat anak-anak.


Hurmm.. tu je la cerita aku harini. So takmau stress-stress ye kawan-kawan.. Hehehe...





Monday, July 12, 2021

LINK UNTUK ISI I CITRA KWSP

 Assalamualaikum wbt.


Untuk kawan-kawan yang terjejas semasa musim covid 19 ni, dan nak buat pengeluaran akaun simpanan KWSP, boleh click dekat link di bawah:


i-Citra (kwsp.gov.my)


Aku dah submit tadi, walaupun akaun 2 tinggal berapa kupang je lagi. Hahahaha... Sedih.


Tapi kalau akaun 2 tak cukup, selebihnya akan di potong dari akaun 1. Dah keluarkan duit ni, kena guna untuk tujuan yang betul, bukan pi beli barang kemas, atau tukar rim kereta. Hahahadoiii... Jangan begitu kawan-kawan, duit KWSP ni sebenarnya duit pencen untuk golongan pekerja swasta macam kita. Kita kan takdak duit pencen, tak sama macam kakitangan awam, so guna dan belanja la dengan sewajarnya.


Mungkin ada mak ayah yang nak belikan tablet untuk anak-anak belajar, nak belikan printer, nak simpan masa kecemasan, so fikir dan rancang lah terbaik untuk masa depan kita dan anak-anak.


Untuk lebih info dan maklumat, baca dulu syarat-syarat yang ditetapkan oleh pihak KWSP.







Sunday, July 11, 2021

SIPUT SUDU

 Assalamualaikum wbt.




Nampak orang iklan pasal siput sudu ni, aku pun beli. Aku sebenarnya tak la berapa kenal sangat jenis-jenis siput ni. Yang aku tau, kerang, lala, siput sedut. Kepah semua tu macam rupa nak sama. Hahahaha. Almaklum la orang Kedah, duduk dalam kawasan pokok getah, bukan kami biasa nampak siput-siput ni semua.


Siput sudu ni, 200gram sebekas, depa juai RM10. Aku beli 2 bekas. Besar isi siput sudu ni. Rugi beli sikit je. Nak masak apa tak pasti lagi, sebab aku tak pernah beli dan masak siput ni. Laki aku cakap, siput ni orang guna masak shellout. 


Ya ka?


Takpa, simpan dalam peti dulu. Esok-esok lah kita masak. Nanti dah masak siput sudu ni, aku cerita kat sini. Harap-harap sedap. Hehehe...


Terima kasih Ain, mai cod siput sudu, siap dapat free gift brownies with marshmallow.. Semoga murah rezeki selalu. Aminnn... 




Stok Cabai Blend Untuk Seminggu

Assalamualaikum wbt.


Semalam masa plan nak buat stok cabai blend tu, aku on laptop sekejap sebab nak settlekan hal keja, so lebih kurang pukul 11 lebih nak start masak, air paip slow sangat. Haihh.. macam mana nak start masak ni? So tergendala sekejap lah plan aku nak masak tu. Hmmm… aku pun sambunglah duduk depan laptop sekejap. 


Aku pun asyik mintak Amna tolong check air dekat dapur dah ada ke belum, terima kasih Amna tolong mama check air dekat sinki, dekat bilik air. ‘Mama, air belum ada’. Hahahaha.. ok, ok.. noted.


Tak lama tu air pun dah ada. So baru la boleh start masak.



Ni rupa cabai kering yang aku dah siap rebus. 



Ni pulak rupa cabai blend aku, stok untuk seminggu.


Cara-cara nak buat cabai blend ni senang saja. Meh aku share cara aku:


1. Cabai kering
2. Bawang besar
3. Air
4. Minyak masak


Mula-mula, potong cabai kering sebab kita nak keluarkan bijik cabai tu, cuci dan rebus. Bila dah rebus, bilas cabai kering tu dan tos kan. Kemudian, masukkan cabai kering tadi dalam blender dengan 2,3 bijik bawang besar. Sebab bawang besar aku saiz comel-comel je, so aku guna 3 bijik. Masukkan air dan minyak masak sikit, blend sampai hancur. Senang je, daripada hang beli yang instant pes dekat kedai tu, baik buat sendiri. 


Bila dah siap buat cabai blend ni, maka jom lah kita buat sambal petai. Campur pulak dengan udang. Tapi rasanya cabai kering ni jenis pedas sikit, walaupun dah lama aku masak cabai tu sampai pecah minyak, tapi still pedas. Kesian anak-anak nak makan, tapi pedas. Hahaha. Tapi habis jugak la aku tengok depa makan. Sapa tak suka petai kan?! Kat rumah ni, semua hantu petai. Hahaha..


Ni haaa rupa sambal petai yang dah siap aku masak. Senang je nak masak sambal petai kalau semua bahan dah ada. 


Resepi Sambal Petai Mak Hang

1. Tuang minyak masak dalam belanga atau kuali
2. Masukkan cabai yang sudah di blend, bagi cabai tu masak atau pecah minyak
3. Masuk air, masak cabai tu sekejap. Ulang proses ni 2,3 nak bagi cabai tu masak
4. Masuk kan garam, gula, asam keping atau asam gelugur
5. Masukkan petai dan udang
6. Rasa la sambal hangpa tu, ada masin, manis, dan masam tak, kalau takdak, pandai-pandai la adjust

Dah siap! Boleh hidang dan makan. Yummehhh.. 




Edit and publish using Blogger Plus
Thank you Blogger Plus

Saturday, July 10, 2021

AKTIVITI MAK-MAK PART 1

 Assalamualaikum wbt.


Alhamdulillah, hari minggu muncul jugak. Hahaha.. Tak sabar nak tunggu hujung minggu, sebab tak perlu nak kelam kabut kejut anak nak online class, kalau kelas offline mak depa ni OK lagi, tapi kalau kelas online, jenuh jugak. Emran & Amna selalunya memang akan ada kelas online hari-hari, sorang akan online dekat handphone mak depa ni, dan sorang lagi online dekat handphone Realme C15 yang aku beli lepas raya haritu. So tak la berebut, cuma depa ni lagi suka kalau online dekat handphone mak depa. 


Harini cadangnya nak buat stok cabai blend or cili blend atau cili boh. Ikut suka la nak panggil apa pun. Yang penting, hangpa paham. Senang kalau ada stok cabai blend ni, nak masak mee goreng ka, ketiaw goreng ka, sambal petai ka, senang ja. Laki aku pun senang la nak masak kalau ada stok cabai blend dalam peti. Sumpah senang, so harini Insyaallah nak buat stok.


Biasa aku akan potong dulu cili kering tu, basuh dan rebus cili kering tu, buang biji-biji cabai kering tu, dan blend dengan bawang besar. Ikut resepi mak mertu aku, masukkan sikit minyak. Dan blend la semua bahan-bahan tu sampai halus. Tahan la seminggu. 


Benda no. 2 yang aku rasa nak buat sempena cuti hujung minggu ni, aku ingat nak asingkan baju anak-anak yang masih OK tapi dah tak pakai. Sayang pulak nak simpan je baju-baju tu, baik sedekah dekat orang. Musim-musim covid ni, daripada nak beli baju, baik kita guna duit tu beli makanan, betul tak? Nanti lah, dah siap asingkan baju-baju ni, baru aku nak roger Cikta, suruh dia hantar kat asnaf-asnaf yang dia handle tu. 


Tak pasti nak open dekat kawan-kawan ke tak kali ni, sebab aku pun sibuk jugak, tengok la macam mana nanti. 


Aku nak share sikit kenangan lama yang sangat manis untuk aku kenang sampai bila-bila. Masa aku nampak Cikta share kes asnaf ni, terus terdetik nak tolong. So aku pun start collect dana, share dekat whatsapp status dan FB. Sebab nak harapkan duit sendiri, berapa banyak la kita boleh tolong kan. So hasil dana yang kawan2 bagi, alhamdulillah dapat bantu keluarga ni. Ada jugak kawan-kawan yang  bagi tilam, periuk belanga, memang banyak sangat kawan-kawan bagi. Kami belikan jugak tikar getah, bagi duit untuk baiki motor keluarga ni. 



Beli barang dapur dekat Speedmart




Beli pampers dan minyak masak



Belikan rice cooker



Tikar getah segulung



Antara hasil sumbangan kawan-kawan. Terima kasih kawan-kawan yang selalu support



Tilam tebal ni Sha bagi. Angkut dengan Exora Cikta




Wednesday, July 7, 2021

MEMBEBEL HARI INI PART 1

 Assalamualaikum wbt.


Masa awal-awal nak beli domain haritu, dah janji dengan diri sendiri, aku akan rajin update blog hari-hari, sudahnya malas tu tetap tebal dalam diri, memang tak boleh buat apa. Hahaaha... Tambah-tambah pulak memang agak letih sebab masih 'work from home' dan handle anak-anak yang PDPR dirumah. Letih taktau nak cerita macam mana, rasanya lagi letih dari masuk kerja 8.00 - 5.30 petang tu. Hahahaha..


Kelas online biasanya bermula pukul 8.00 pagi dan habis 1.00 petang, 1 hari ada 3 kelas. Jadi agak kelam kabut, nak tengok kerja sendiri, nak make sure anak-anak masuk kelas online dan buat kerja sekolah. Jangan lupa, masih kena masak dan buat kerja-kerja rumah. Itupun kalau sempat, kalau tak sempat lantak lah kau. Haahahaha... Penat kot! Jadi surirumah bukan kerja mudah tau, jangan ingat perempuan-perempuan yang tak bekerja, duduk rumah jaga anak tu tak penat. Aku memang respect dekat semua surirumah yang berkorban demi keluarga. 


Aku ada kawan yang ada diploma in accounting, orangnya bukan tak pandai, kalau kerja pun mungkin boleh dapat kerja yang baik. tapi terpaksa handle anak-anak dan keluarga seorang diri sebab suami jauh, tentera biasalah kan. Hari-hari sekolah, berapa kali keluar masuk rumah hantar anak-anak ke sekolah sebab masa masuk sekolah / tadika tu tak sama. Balik rumah masak apa yang patut, kemas rumah, lepas tu cukup time nak ambik anak-anak dari sekolah. Petang nak hantar anak ke sekolah agama pulak. Hmmm.. sangat penat.


Kalau aku ditakdirkan berhenti kerja dan jaga anak-anak kat rumah, memang aku boleh stress. Hahahahaha.. Sebab aku ada terfikir bila dah stress hal kerja, aku ingat nak je berhenti kerja dan duduk rumah jadi surirumah. Rasanya benda tu tak mudah kot. So, taknak la berhenti kerja lagi. Dengan keadaan ekonomi sekarang yang teruk, hadap je la.


Haritu mungkin Amna tengok aku buat kerja tak bangun-bangun dari kerusi ni, so dia pun tolong buatkan air untuk aku. Siap cakap, "Mama, nah air". Allahu... memang aku selalu jugak marah budak ni, sebab kalau harini kita tak marah, tak cakap dengan dia apa yang dia buat tu salah, aku risau nanti dia terbawa-bawa dengan perangai dia ni sampai ke besar. Jadi, aku sangat-sangat tersentuh dengan apa yang dia buat ni, walaupun setakat buatkan aku air. Mama is terharu.. huhuhuhu...



Terima kasih Kakak, buatkan Mama air. 


Eh, nanti aku review printer yang murah, sesuai untuk yang bekerja dari rumah dan nak print kerja sekolah anak. Aku pakai printer HP je. Nanti lah aku review. 




Saturday, July 3, 2021

TERIMA KASIH SERVERFREAK

Assalamualaikum.. 

Terima kasih team ServerFreak, pantas sangat service diorang. Masa aku dapat email yang payment aku dah successfull dan depa pun start bagi format macam mana nak setup blog aku ke domain baru tu, aku macam bengong pulak, taktau macam mana or dari mana aku nak kena start. Hahahhaa... Mungkin 5,6 tahun lepas ok la, otak masih berfungsi dengan baik. Hahaha.. 

Sejak work from home dari bulan 3 sampailah sekarang, struggle with PDPR class anak-anak, memang otak ni macam bengong sekejap. So no wonder la ada orang yang sangat-sangat depressed dengan keadaan sekarang, and end up buat keputusan yang sangat-sangat menyedihkan. So berbalik kepada cerita domain baru ni, terima kasih team serverfreak sebab tolong aku setupkan blog ni with new domain. Phewww... happy me! But, masih menanti berita dari Adsense, wish me luck ya...

Sedikit info pasal domain yang aku beli ni, aku pilih nama sitinaminah02.com sebab saja nak guna nama sendiri, padahal dalam dunia blog ni aku biasa guna nama GC which was stand for GADIS COMEL (GC), tapi dah beranak pinak ni, mana ada lagi gadis comel tu. Hahahhaa..

Domain ni berharga MYR53.00 termasuk 6% service tax, tapi kalau dibahagi dengan 12 bulan, lebih kurang hang bayar MYR5.00 je sebulan. So lepas ni kena rajin-rajin update blog, sebab tak berbaloi apa yang aku buat ni kalau malas nak update kan.


Masih menanti.. 

BELI DOMAIN DENGAN SERVERFREAK

Assalamualaikum..


Waktu aku tulis post ni, it’s actually around 12.30am dan aku baru je buat payment untuk beli domain dengan ServerFreak. Hahaha. Nampak tak kegigihan aku disitu. Aku pun tak sure apa yang merasuk aku, tiba2 aku rasa gigih nak tulis blog balik padahal dah lama sangat2 aku tak update dan tak rajin pun nak update blog. 


Mungkin sebab PKP / lockdown kan, kita ada banyak masa nak dibuat dirumah, banyak benda nak dicerita, banyak benda nak dikongsi, maka ada baiknya kita meneruskan misi mengupdate blog, mana tau kan dengan kegigihan kita berblogging ni, boleh menjana income. Hahaha. Macam jawab soalan ekonomi pulak. 😂


So basically, aku dah pilih 1 nama yang dekat dengan diri aku untuk domain blog aku, which is sitinaminah02.com


Hopefully dengan adanya domain baru ni, dapat la google adsense tu review blog aku dan approve blog aku yang super sendu ni. 


Adsense, kesian la kat aku ni. Dah lama sangat ada blog, tapi tak pernah dapat income dengan mu. Hahahaha. Agak2 adsense kesian ke tak lepas baca ayat aku ni? 😆


Apa2 pun, semoga dipermudahkan segala urusan lepas ni. Stay safe ya semua. 


Saja aku nak tayang ayaq nyok yg aku minum petang tadi, 3 bijik ayaq nyok RM10 free cod ya kawan2. Tak payah nak start enjin kereta pi beli kat luar, cod terus ke depan pintu rumah anda. Tibee… 😆😆


Friday, July 2, 2021

TERIMA KASIH PIHAK TADIKA KEMAS

Assalamualaikum..


Haritu cikgu tadika Aimy ada la mintak tarikh lahir budak2 yang lahir dari tarikh 1 Januari sampai ke 30 Jun, katanya nak bagi hadiah birthday. Walaupun birthday Aimy bulan 3, tapi Alhamdulillah masih dapat hadiah dari pihak tadika.


Tak banyak sikit, hadiah tu boleh la meringankan beban mak ayah yang mungkin terkesan sekarang ni. And of course, anak2 happy sangat dapat hadiah. Terima kasih atas initiative pihak tadika hantar hadiah ke rumah.


Rasanya lama lagi kot anak2 tak dapat pi sekolah. Anak2 pun dah tepu, duduk terkurung dalam rumah. Cepat la habis covid 19 ni. Kesian anak2 tak dapat merasa life budak2 depa. Sebabnya duduk rumah tengok tv, main game, buat kerja sekolah, main basikal dalam porch kereta, itu je lah hari2. 


Thursday, July 1, 2021

ALHAMDULILLAH.. DERMA DARAH KALI YANG KE 5

 Assalamualaikum



Borang ni tunjuk HB aku harini 13.7, jenis darah; O


Hari ni 1 July 2021, cukup 5 kali aku derma darah. Alhamdulillah syukur Allah bagi kesihatan yang baik untuk terus menabur bakti kepada masyarakat dan insan2 yang memerlukan. Aku sebenarnya risau jugak HB (hemoglobin) aku below 12.5, sebabnya kalau below dari 12.5, tak dapat la nak derma darah. Sudahnya, aku pulak yang kena makan ubat tambah darah. Hahaha..


Second thing yang buat aku risau, samada aku boleh derma darah ke tak, alkisahnya haritu BP (blood pressure) aku tinggi. Doktor siap suruh aku monitor selang 2 hari kena check BP. So kalau BP tinggi, memang tak dapat la aku nak derma darah.


So, harini HB aku 13.7, dapat la derma 450ml darah. Masa sampai tu, aku orang ke 7 atau 8 macam tu, tapi bila tengok list tu, rupanya aku first O blood donor. Yeahhh... Mungkin team darah O harini sampai lambat sikit dari aku, so aku dapat la title Juara harini. Hehehehe..


Tunggu lagi 3 bulan, kita derma darah balik. Harapnya, dapat bantu ramai insan2 yang memerlukan. Teringat cerita adik ipar baru2 ni, lepas bersalin dia macam tumpah darah, so kena la tambah darah 1 pint. So kat sini la gunanya darah2 yang didermakan ni. 




Gambar kenang-kenangan dengan kawan2 masa first time derma darah



1 pint can save 3 lives, Give Blood Give Life


Ni antara keistimewaan yang hangpa akan dapat bila hangpa derma darah. Ganjaran pahala tu memang lah idaman kita kan, tapi ni keistimewaan yang diberikan oleh pihak hospital unuk menghargai jasa2 blood donors semua.



Moh la kita derma darah. Hehehehe...