Tuesday, November 30, 2021

Scammers detected

Assalamualaikum 


Rasanya dah lama sangat tak update blog. Ye, busy dengan kehidupan baru. Rasanya minggu ni minggu ke 3 kami hidup dalam fasa baru, which is fasa PJJ. Sumpah bukan senang nak handle semua benda sendiri, tapi Allah permudahkan.


Allah gerakkan hati mak, nak datang duduk dengan aku dan anak-anak, dikala aku dan anak-anak struggle dengan kehidupan baru kami. Allah, terima kasih ya Allah. Ada nya mak kat sini, segalanya terasa mudah. Yang berat, jadi ringan. Kat tempat kerja dah tak perlu fikir pasal anak-anak. 


Anak-anak pun happy sebab tok ada. Aleeya pun dah tak heran dengan mama dia, sebab dah ada tok. Hehehe..


Nak cerita pasal scammers, sebab harini jadi hari super kelam kabut. Petang tadi masa dekat office, aku dapat message dari fb messenger, ooo abang aku. Hairan jugak aku, kenapa message di fb messenger. Dia kata saja je, macam tengah scroll down fb. Aku pun ok je lah.


Tiba-tiba dia tulis, tolong bank in RM75 kot dekat satu akaun Maybank ni, katanya lepas maghrib dia akan transfer balik. Aku hampir percaya, sebab cara message tu sangat bersahaja. Memang macam abang aku. 


Masa tu teringat nak message abang aku balik dekat whatsapp, sebab rasa lain macam, abang aku ni memang tak pernah pinjam duit atau mintak kami masukkan duit ke akaun sapa-sapa pun sebelum ni, tapi since dia ni lambat reply, jadi aku terus call dia laju-laju.


Terkejut lah dia bila aku tanya pasal ni. Memang sah lah ada someone yang guna fb messenger dia dan message aku dan jugak adik-adik aku sekali. Ohhh.. rupanya bukan aku je scammers tu dah message, adik-adik aku pun dia ada try jugak. 


Ya Allah! Nasib baik lah kami tak terpedaya dengan cara depa menyamar tu. Tapi risau jugak kalau-kalau scammers ni pi pm tepi FB friends abang aku yang lain. Haihhh… 


Bila aku cuba check account no. yang scammers tu bagi, wallawehhh.. entah account no.mamat cina mana tah.


Aku tak pastilah abang aku dah buat police report ke tak pasal scammers ni, tapi risau jugak lah kalau ada orang lain yang percaya, sebab aku pun hampir-hampir percaya jugak. Huhuhu….


Pulak tu, aku dah takut scammers tu dapat detect account bank aku, cepat-cepat aku pi tukar password online banking aku. Ehh dah aku pulak yang cuak. Dah la itu je duit yang ada dalam account aku. Memang aku tak halalkan dunia akhirat lah kalau scammers babi tu ambik duit aku.


Hahhh.. itu je lah yang aku sempat cerita. Nanti aku update lagi ye.. 


Monday, November 22, 2021

LELAH DAN KISAH HARI PERTAMA SEKOLAH

 Assalamualaikum 


Minggu ke 2 PJJ. Ya Allah, I don’t know how to describe my feelings right now, aku sangat-sangat letih. Handle urusan anak-anak, kerja aku, balik rumah nak uruskan hal makan minum di rumah, mendobi pulak, letihnya haiiii… 


Haihhh.. macam mana orang lain yang mampu buat benda ni sorang-sorang? Dah bertahun-tahun pulak tu. Aku yang baru 2 minggu ni dah rasa lelah. Sejujurnya, aku hampir-hampir down!


Tapi memikirkan anak-anak, semangat yang mulanya dah luntur, jadi bertambah kuat. Anak-anak perlukan aku. Kalau aku rebah, anak-anak akan ikut rebah. Ok, jom lawan perasaan lemah, lelah, gundah ni. 


Nak share sikit. Aku sekarang dah tak bekerja dari rumah lagi, dan sejak dah bekerja dari office ni, keadaan jadi a bit kelam kabut, ye lah kan, aku pun dah berbulan-bulan work home, bekerja dari rumah, sambil jaga anak-anak. Anak-anak pun selesa  duduk rumah, tak payah ke rumah pengasuh, jadi bila dah mama depa ni kena masuk kerja balik, depa terpaksa la duduk rumah pengasuh.


Si Aleeya ni lah yang pagi-pagi banyak cekadak dia, takmau pi rumah pengasuh. 😂


Dekat office pulak, hujung-hujung tahun ni memang kalut dengan audit. Bayangkan document yang dah lama terperuk dalam office, nak kena scan, nak kena match betul-betul dengan document yang lain, nak kena update properly, haihhh.. aku risau sangat-sangat kalau ada masalah dengan document-document yang kami handle. Mesti boss akan panggil aku dan explain, kenapa tak manage document betul-betul.


Mana dengan nak tengok daily task lagi, nak belek kertas-kertas yang melambak tu lagi, ya Allah.. kadang-kadang boleh naik muak. Tapi bila fikir ni lah punca rezeki aku, kerja ni lah yang bagi aku peluang untuk sama-sama besarkan anak-anak aku ni, jadi hadap je lah!


Kalau kena marah, kita admit je lah! Hahaha.. anggap je lah kita tak sempurna. Hahahaha. Baik punya alasan. 😂 Nak jawab apa lagi kan, kalau dah betul kita tak mampu nak handle dan manage document-document ni properly, maka kita mengaku je lah salah kita, dan cuba improve lagi di masa akan datang. Love tak kata-kata aku ni? Hehehhe.


Ingat nak share cerita hari pertama Emran dan Amna je sekolah setelah berbulan-bulan tak pi sekolah, haihh ni pun kelam kabut jugak. Dengan van sekolah yang selalu depa naik ni tak jalan, katanya January 2022 nanti baru nak beroperasi balik. Haihhh kelam kabut lah aku nak cari van lain. Nasib baik last minute dapat jugak van sekolah.


Urmm nanti lah sambung pasal hari pertama anak-anak sekolah ni. Aku dah  super duper mengantuk dah ni. Semoga Allah permudahkan semua urusan kita.


Lupa nak wish, selamat pengantin baru buat Haqiem Rusli dan isteri. Semoga bahagia hingga ke jannah! 






Saturday, November 20, 2021

Resepi Bihun Singapore Simple

Assalamualaikum 


Petang ni aku masak Bihun Goreng Singapore. Tapi version aku mestilah simple sebab aku pun bukannya jenis yang pandai masak. Hahahaha. Kenapa aku suka Bihun Goreng Singapore ni? Sebab rasa dia sedap, bahan yang guna pun tak banyak.


Ada ke yang nak resepi Bihun Goreng Singapore yang super duper simple ni? Mai sini aku list kan bahan dan cara-cara nak masak. 




Bahan-bahan:

Sebungkus bihun yang direndam sampai lembut
Isi ayam sikit
Fish cake sebatang
Telur sebijik
Carrot yang dipotong panjang
Sayur kobis
Serbuk lada hitam
Cili padi sebijik
Garam
Serbuk perasa Maggi
Sesudu sos tiram


Bahan untuk dikisar atau ditumbuk

- Segenggam kecil ikan bilis, bawang putih 5 ulas, 2 ulas bawang merah, sedikit air


Ok, jom kita masak.


1. Mula-mula, panaskan minyak. Masukkan bahan yang telah dikisar. Dah garing sikit bahan-bahan kisar tadi, masukkan lah isi ayam dengan fish cake.


2. Masukkan serbuk lada hitam, ikut la nak letak banyak ke sikit. Lepas tu, masukkan sos tiram. Tambah sikit air kosong. Masak sampai mendidih.


3. Masukkan garam dan serbuk perasa siap-siap. Masukkan telur. Masukkan carrot dan sayur kobis. Kacau. Masukkan bihun yang dah direndam.


4. Kacau sampai bihun dan semua bahan-bahan tadi sebati. Kalau rasa bihun tu agak keras, tambah air sikit-sikit. Takut bihun jadi lembik.


Ok, dah siap! Tu je lah resepi simple Bihun Goreng Singapore version aku. Cuba lah, kot-kot bosan asyik makan nasi. Bihun ni sebenarnya bihun yang dapat masa PKPD haritu. Dapat banyak bantuan bihun, so habiskan stok bihun yang mana ada. Hehehehe.


Tengah syok layan Bihun Goreng Singapore, anak-anak jerit cakap cantiknya kat luar. Aleeya jerit, “cepat la mama, cepat la mama”. Keluar jugak la tengok apa yang Aleeya nak tunjuk ni. 



Nyaris Tertinggal Anak Dalam Kereta

 Assalamualaikum 


Benda ni jadi 2 hari lepas, aku terpaksa balik lambat, kebetulan tengah audit. Rushing betul petang tu nak cepat balik, nak ambik anak-anak dekat rumah pengasuh jugak. Tak seronok kalau anak-anak jadi orang last yang balik. Walaupun balik lambat bukanlah benda yang disengajakan.


Dah dekat waktu maghrib jugak masa tu aku sampai dekat rumah pengasuh, memang betul, Aimy dengan Aleeya budak last yang masih ada kat situ. Budak-budak lain dah lama balik. 


Sorry ye anak-anak.. sorry jugak buat pengasuh..


Sampai dirumah, dah azan maghrib. Aku pun cepat-cepat suruh anak-anak keluar dari kereta, aku pun kelam kabut kunci pagar rumah, jenguk dalam kereta just to make sure beg baju anak-anak dah angkut sekali,  sebab nanti nak cuci baju kotor depa.


Aku pun tutup pintu belakang lepas aku pastikan betul-betul yang memang Aimy dan Aleeya dah turun. Buka pintu sebelah depan bahagian penumpang, angkat beg-beg aku dan terus locked kereta. Laju nak masuk dalam rumah sebab azan maghrib masih berkumandang.


Sekali terdengar macam orang menjerit, rupanya Aleeya terkunci dalam kereta. Menangis, meraung dia lepas aku kunci pintu kereta. Rupa-rupanya, dia main sembunyi-sembunyi dekat third row kereta.


Allahuakbar! Nasib baik sekejap je. Terus aku buka pintu dan bawak dia masuk dalam rumah. Teruk dia menangis, cakap Mama tak sayang Eya. 


Sorry Aleeya, mama betul-betul tak perasan Aleeya ada dekat belakang. Mama betul-betul ingat Aleeya dah sama-sama turun dengan Aimy tadi. Walaupun benda ni jadi sekejap je, tapi betul-betul buat aku cuak!


Tak boleh bayangkan benda yang aku selalu baca dekat news, jadi dekat diri aku sendiri. Mintaklah Allah jauhkan benda-benda macam ni dari aku, dan juga kita semua. 


Dugaan PJJ. Kalau dulu masa suami ada, dia yang akan ambik anak-anak dari rumah pengasuh sebab dia balik awal sikit dari aku, pulak tu, tempat kerja aku jauh dari rumah.








Sunday, November 14, 2021

Welcome To Long Distance Relationship Life

Assalamualaikum 


Suami aku baru je gerak dari Manjung ke KL. Esok akan memulakan tugas di tempat baru. Aku asalnya cuba berlagak rileks tapi akhirnya airmata aku tumpah macam air terjun. Sumpah tak dapat tahan airmata ni walaupun aku dah cuba tahan.


Sampai ke saat aku menaip cerita ni, aku masih lagi menangis. 


Suami di tempat baru, aku dengan anak-anak disini. Aku tengok anak-anak rileks je sambung tengok TV, macam nothing happend, padahal lepas ni papa depa dah takdak kat rumah macam selalu. Papa yang selalu imamkan solat jemaah, yang selalu ajar depa mengaji. Yang selalu jugak masak untuk kami semua.


😭


Lepas ni aku kena kuat demi anak-anak. Dekat sini memang kami takde sapa-sapa, sedara mara pun takdak. Lepas ni tak boleh stayback lama-lama dekat office, kena balik on time sebab kesian anak-anak. Kalau dulu ye la, suami balik keja awal, boleh tengokkan anak-anak.


Aku harap aku dan anak-anak mampu tempuh cabaran dan ujian ni dengan baik. Semoga suami aku baik-baik dekat sana, dan kami jugak baik-baik dekat sini. Semoga Allah permudahkan segala urusan kami semua. 


Walaupun ramai orang cakap Manjung - KL tu tak la jauh kalau nak di bandingkan dengan Manjung - Johor, atau Manjung - Sabah, tapi aku je yang hadap benda ni, you not in my shoes. 


Ok, nak sambung teriak. 😭


Doakan kami ok ye. 😭




Saturday, November 13, 2021

BLOGGER OR YOUTUBER

Assalamualaikum


Aku dah lama ada blog aku ni, masa aku bujang lagi. Kalau tak salah aku masa tu, aku dah kenal laki aku. Mungkin dalam fasa atau bibit-bibit percintaan lah kot. Tapi aku start tulis blog bukan sebab nak share cerita cinta aku. Saja nak menulis agaknya masa tu, mungkin jugak sebab bosan. 😂


Bila dah ada blog, rajin jugak lah blogwalking ke blog kawan-kawan, dan ramai jugak lah kawan blog yang aku masih ‘berkawan’ di Facebook. Tak pasti kalau depa masih aktif tulis blog, yang pasti aku pun baru nak mula aktif balik dekat blog, padahal ada satu masa tu, aku sangat-sangat malas dan terlupa password blog aku. Kahkahkah.


Pernah jugak dalam setahun, ada satu entry saja! Hahaha. Sibuk besarkan anak-anak kot. 


Bila adik aku share pasal sepupu aku yang jadi Youtuber, eh best jugak. Dah dapat income dari Youtube jugak lah sepupu aku tu, bukan kaleng-kaleng. Mulanya dia buat video pasal masak-masak, tapi lepas tu dah tukar ke cerita pasal kisah benar, yang sempat aku tengok dia cerita pasal kes Mona Fendy, kes pembunuhan apa lagi entah.


Aduh! Gigih jugak ye nak kena cari maklumat dan info pasal semua tu. Aku dah la tak berapa nak rajin. Hahaha. Ada jugak yang buat video pasal masak-masak, masalahnya aku ni masak pun tak berapa pandai. 


Tapi sebab nak jugak jadi Youtuber dan konon-konon nak dapat income dari Youtube macam orang lain, aku pun buat jugak akaun Youtube. Hahahaha. Sudahnya apa, ada la berapa belas subscribers, kahkahkah sendunya.


As a youtuber, kalau nak start earn income, youtube channel kita tu haruslah ada seribu subscribers dan berapa jam tontonan entah. Dengan subscribers aku yang sendu berbelas tu, kirim salam lah! Sampai tahun depan pun belum cukup seribu subscribers tu. 😂


Jadi blogger pun tak berjaya, jadi youtuber pun tak berjaya. Begitulah kisah sedih aku. Hahaahha. Buat masa sekarang ni kan, sejak blog aku dah connected dengan Google Adsense, aku ni hari-hari lah berangan, Ya Allah, bestnya lah kalau aku dapat earn income dari blog aku ni. 😂


Lepas tu kan, kalau income aku dah masyuk, mau jugak aku bagi surat resign dekat boss aku dengan muka bangganya sebab aku nak jadi fulltime blogger. Kahkahkah. Sumpah berangan teruk!


Aku terjumpa satu quote yang menarik, tak pasti dari mana, Pinterest ke Facebook. Aku share sini ye. “ Every successful person, has a painful story. Every painful story, has a successful ending. Accept the pain and get ready for success”.


☺️




Friday, November 12, 2021

TOPUP STOK FACE MASK K94

Assalamualaikum..


Sejak dah masuk office ni, dah kembali work from office ni kan, haruslah nak kena ada stok face mask. Sebab face mask ni dah jadi benda wajib, kalau nak pergi atau masuk mana-mana premis, memang wajib dah, kena pakai face mask. Kalau tak pakai face mask, boleh kena saman. 


Sanggup ke nak bayar face mask mahal-mahal?

Bukan sebab kena saman semata-mata, pakai face mask ni sebenarnya salah tu cara kita nak protect diri kita dari kena covid. Jadi, pakailah face mask dan amalkan social distancing. Kemainnnn… dah macam jadi Duta KKM. Kehkehkeh..


Ok, sambung balik pasal face mask. 😂


Face mask ni pulak, kalau dah pakai sampai sehari suntuk, mana boleh nak recycle atau esoknya nak pakai balik, kena buang. Melainkan kita guna cloth face mask, yang boleh cuci dan guna balik. Maka, haruslah kita topup stok face mask kita. Jadi, baru-baru ni aku pun belilah stok face mask, kalini memang aku beli jenis face mask K94.


Face mask K94 yang aku beli ni ada 2 jenis, first jenis hijab dan second jenis kena sangkut dekat telinga, ni leceh sikit kalau nak pakai, kena ada extension, tapi aku saja lah beli sebab ok je pakai dengan extension. Hahahaha. Nak bergaya ni, mesti kena gigih orang kata.


Aku beli 3 warna kali ni, ada warna putih, hitam dan juga biru. Since 2 hari lepas dah sampai stok face mask K94 aku ni, jadi aku belanja lah face mask K94 ni dekat kawan-kawan perempuan aku dekat office. Sebab mostly kawan-kawan aku pakai face mask jenis neutrovis yang biasa tu. Jadi bagi lah depa pakai jenis K94 ni pulak.


Harga pun takla mahal sangat. Ni haaa aku share harga yang aku beli dekat shopee. Memandangkan stok face mask aku masih banyak, termasuk face mask Neutrovis jenis hijab yang aku beli sebelum ni, aku syak mungkin dalam masa sebulan dua ni aku tak perlu dah nak topup stok face mask baru. Hehehehe..




Memandangkan jugak kulit aku muka aku ni jenis yang sensitif dan senang naik jerawat, so far setakat ni, hanya face mask jenis Neutrovis je yang agak sesuai dengan aku, honestly banyakkkk gila jerawat naik dekat kawasan pipi dan dagu ni. Sampaikan aku terpaksa jugak tukar pencuci muka, currently I’m a proud user of Cetaphil. Haaa terpaksa tukar pencuci muka gara-gara muka naik banyak jerawat. 😂



Nak share gambar aku pakai face mask baru beli. Hehehehe.. Ni stok lama face mask K94 yang aku beli dengan another shopee seller, stok lama ni dah habis, kebetulan masa balik Kedah haritu, mak aku berkenan pulak face mask macam ni. Hahahaha… Aku pun bagi je la stok yang ada dekat aku masa tu dekat mak.





Hai, cun tak saya? 


Ok, sekian saja update saya buat hari ini. Kalau rajin, saya update lagi 😂






Monday, November 8, 2021

BILA HANG CRAVING NAK MAKAN TOMYAM

Assalamualaikum 


Harini tepat 5.30 petang, officemates pakat off PC dan cabut balik. Aku yang asalnya nak stay lama sikit, tak jadi nak siapkan kerja sebab tinggal aku sorang je dalam bilik tu. Tak boleh jadi, terus off PC dan balik. 😂


Takut hantu.
Eh takla, main-main je. Mana ada hantu siang-siang ni kan.


Sampai rumah, ajak anak-anak keluar, kesian anak-anak, mesti bosan. Langsung tak pergi mana-mana. Singgah ke Farmasi I Sihat sebelah Sofera Hotel, nak beli ubat selsema sebab anak-anak tak berapa sihat. Beli sekali ubat batuk dan ubat demam. Kat situ saja dah habis lebih RM35. It’s ok, janji anak-anak sihat. 


Aku biasanya memang akan topup ubat anak-anak dekat Farmasi I Sihat ni, sebab aku suka points yang nanti bila dah cukup, aku boleh redeem dengan barang-barang lain. Selalunya memang aku akan redeem dengan vitamin anak-anak.



Tak tenang mama nak kerja bila fikir anak-anak tak sihat. Hati mak mana yang tak risau kan, dah lah sekarang ni memang musim covid. Kadang-kadang, punca dapat covid tu pun taktau dari mana. 


Singgah ke Speedmart, tukar syiling yang suami aku kumpul. Dapat la RM70. Yahuuu… Dapat la topup barang rumah sikit. Pusing-pusing dalam Speedmart, teringat nak beli stok megi aka instant noodle kot-kot lapar kat office nanti, boleh lah makan.


Kebetulan lapar tomyam, jadi bila ternampak mee segera perisa Tomyam, try lah ambik 1, nak ambik 2 takut tak sedap, tak kena dengan selera. Balik rumah, masuk air panas, 2 minit lepas tu baru makan.


Wahhh… sedap lah!
Rugi lah beli 1 je. Next time kena beli lebih.
Makan sampai licin, kuah-kuah sekali pun licin kami bedal.




Mamee Express Cup Perisa Tomyam!
Sedap!




Tak lupa ubat untuk anak-anak.
Bagi aku, kalau ubat batuk untuk anak-anak, memang aku akan beli Prospan. Alhamdulillah, serasi dengan anak-anak.


Sunday, November 7, 2021

MANJUNG DAH ADA FAMILY MART

Assalamualaikum 


Macam tajuk kat atas lah kan, Manjung dah ada Family Mart! 
Yes kawan-kawan
Kalau sebelum ni kalau nak makan makanan atau minuman yang viral macam dekat Family Mart atau macam air bubblebee Shuib jual tu
Dekat Manjung ni memang tak ada
Kena lah ke Teluk Intan atau boleh terus ke Ipoh


Tak salah aku, ada jugak yang jadi PS aka personal shopper untuk belikan barang-barang viral dari Family Mart dan jugak air viral bubblebee Shuib
So far aku belum pernah guna khidmat PS ni sebab masih boleh bertahan dari order benda-benda viral ni

Kata orang, harga pun boleh tahan!
Alamak!


Ok, berbalik pada cerita aku
Sejak dekat FB asyik dok promo pasal Pak Kodi Family Mart, so why not lah kita cuba kan?
Tak perlu nak pi beli jauh-jauh pun
Dekat Manjung jugak


Alang-alang dah gaji, balik kerja petang tu, bawak anak-anak ke Pak Kodi Family Mart
Tapi aku sorang je lah yang masuk
Anak-anak tunggu dalam kereta sekejap
Honestly masih takut nak bawak anak-anak keluar


Aku pusing-pusing dalam kedai dulu
Asalnya kedai ni dulu kedai Jalinan Qaseh, yang jual banyak barang-barang Tupperware, keperluan haji, makanan frozen
Tapi mungkin kali ni owner tu nak tukar konsep jadi family mart, Alhamdulillah nampak macam dapat sambutan yang menggalakkan




Jumlah yang dibelanjakan





Honeycomb ni sedap. Mula-mula tu staff Pak Kodi Family Mart cakap dah habis, so aku kecewa jugak lah. Tapi rezeki aku petang tu kot, ada pulak haaa… dapat la merasa..




Yang sebelah kiri ni fruit yogurt kot. Sedap jugak, aku request letak buah dragon fruit.




Manggo ice blended! Sedap jugak.
Hahahaha.. semua sedap aku ni..




Last but not least, oden!
Sedap jugak oden ni, licin kami makan.
Tapi boleh tak letak kuah lebih sikit, at least sampai tenggelam bebola-bebola tu
Tak cukup la nak hirup kuah.. 😂


So far bagi aku, semua sedap. For those yang belum pernah beli, boleh lah serbu Pak Kodi Family Mart!
Tak payah dah hampa semua nak pi Teluk Intan atau Ipoh semata-mata nak beli makanan / minuman yang viral tu kan.


Mungkin la dari segi rasa, ada rasa yang berbeza, tapi bagi aku yang tak berapa kisah sangat ni, not bad! Jom support usahawan tempatan kita. 


Buat Pak Kodi Family Mart, semoga terus maju jaya! 







Thursday, November 4, 2021

RFID buat suami, selamat bertugas di tempat baru

Assalamualaikum 


Mood tak berapa nak stabil sejak-sejak suami bagitau dia kena bertugas ke tempat baru. Aku tak berapa tunjuk sangat emosi sebenar aku, padahal aku agak sedih. Suami takde nanti, bermakna aku sorang-sorang kena handle anak-anak.


Kalau aku tak kerja, mungkin mudah. Boleh pindah ikut suami sekali ke tempat baru, tapi disebabkan aku kerja, dan aku ada my own commitment tiap-tiap bulan yang kena bayar, makanya aku harus kerja untuk langsaikan commitment aku semua tu.


Nak harap gaji suami sorang-sorang untuk cover makan minum kami 1 keluarga, tambah dengan commitment aku, memang tak cukup lah. Maka, inilah yang terbaik untuk kami. Biar je lah suami yang pergi ke tempat baru ni dulu. Harapnya aku dengan anak-anak OK je kat sini. *senyum kelat*


Haritu aku ada order RFID dan guna untuk kereta yang aku guna, macam best jugak. Tak payah dah nak touch card macam kad Touch & Go sekarang. Janji tempat tol yang kita nak guna tu ada signboard RFID, dah boleh guna.


So, alang-alang suami aku nak kena bertugas di kawasan Sg Besi dan dia pun plan nak bawak kereta viva lama aku tu, jadi elok lah kot kalau ada RFID kan. Kalau ada RFID ni tak payah lah beratur panjang dekat line Touch & Go, sumpah lebih smooth perjalanan kita.


RFID ni dah lama pun orang pakai, aku je yang jakun baru nak guna. Kisahnya, masa balik Kedah haritu, lorong Touch & Go panjang gila, jenuh lah beratur oiii… Tapi bila tengok lorong RFID smooth gila, balik je dari Kedah tu terus aku order RFID tu. Yeayyy… senang dah nak pi mana-mana nanti. 


Nak topup pun senang, just reload guna apps Touch & Go E wallet je. Cas tu akak terus tolak ke akaun Touch & Go E Wallet kita. Nak pasang pun senang, samada letak dekat lampu kereta atau cermin kereta kita.


Untuk suami aku, semoga dipermudahkan segala urusan di tempat baru nanti. Welcome to PJJ life lepas ni. 




Tuesday, November 2, 2021

Kasut 10 Ringgit pun boleh buat anak gembira



Aku tak perasan bila masa kasut selipar Aleeya hilang. Mungkin tertinggal di kampung masa balik haritu. Puas cari dalam kereta, tak jumpa-jumpa jugak. 2,3 hari jugak lah Aleeya terpaksa pakai selipar besar, pinjam selipar Aimy.


Harini balik kerja, bawak anak-anak ke kedai kasut. Anak-anak tunggu dalam kereta, aku seorang je yang masuk dalam. Pilih-pilih kasut, mintak kebenaran staff kedai nak bawak selipar ke kereta, nak bagi Aleeya try. Eh, kecik sikit. Nasib baik boleh try dulu, kalau tak kesian Aleeya pakai selipar kecik.


Bila tengok Aleeya dah ada selipar baru, ahhh sudah! Aimy dengan Amna pun nak selipar baru. Jadi, belikan Amna dan Aimy selipar baru jugak. Sepasang baru 10 ringgit.


Balik rumah, semua pakat cewi selipar baru. Menari, menyanyi, sambil gayakan selipar baru. Hahahaha.. Siapa sangka, benda 10 ringgit pun boleh buat anak-anak gembira.


Anak-anak pun Alhamdulillah, jenis tak memilih barang mahal ka, murah ka. Janji apa yang mama depa beli, depa terima dengan gembira. Harap-harap sifat bersederhana ni, dipraktikkan sampai lah ke dewasa nanti.